Над 40 талона разиграват за освобождаване от такса битови отпадъци

0

41 талона за участие в зелената томбола бяха раздадени в кампанията „Сливи за смет”, организирана от читалище „Просвета 1870”, община Свиленград и Екопак България по проекта „Спести пари! Събирай отпадъците разделно!” Между блоковете в кв. „Простор” доброволци раздаваха чували за стъклото и връзки за хартиените отпадъци. За всеки оставен вързоп отпадък, гражданите получаваха талон, с който да участват в томболата. Късметлията от нея ще бъде освободен от такса битови отпадъци за една година. Томболата ще бъде теглена в понеделник от 17.00 часа в малката зала на общината.

Тодор Пенов от бл. № 9 беше един от първите, които донесоха отпадъци – стъкло и хартия и получи право на участие в играта „зелена карта”. Слухът за събирането на отпадъците и томболата се разнесе бързо и постепенно хората от квартала започнаха да носят хартия и стъкло.

„Добра е идеята на тази кампания, обяснява той. Освобождаваме се от боклуците в къщи. Децата доброволци, които раздават чувалите ми обясниха, че мога да спечеля нещо. Дано да имам късмет в томболата.”

Най-активния вход пък ще получи материали за озеленяване на градинката пред блока, награда от общинската администрация, която е партньор по проекта.

Кампанията продължи от 17.00 до 19.00 часа, а от Екопак поеха ангажимента да изпратят камиони за извозването на отпадъците. Целта на проекта по платформа „АГОРА” към Фондация „Америка за България” е разделното събиране на боклука в Свиленград да стане по-ефективно, а с намаляването на общия отпадък да намалее и такса Битови отпадъци.

Една от предвидените дейности по проекта е създаването на „зелена карта”, която да покаже къде има нужда от още цветни контейнери или пък на кои по-удобни за хората места да бъдат разположени. Жители на кв. Простор се оплакаха, че кофите за разделно събиране са отдалечени от повечето жилищни сгради, което затруднява разделното изхвърляне. Пред бл. 9 обаче цветни контейнери има.

Има, но не всеки ги ползва, обяснява Тодор Пенов. Когато пък се напълнят от ромската махала идват и отнасят боклуците.

Подобна кампания ще има и в кварталите Изгрев и Юг през август.

Previous articleКметът към общинарите: Последен шанс да лобирате за безмитната търговия
Next articleГлутница кучета нахапа жена

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...