Над 40 талона разиграват за освобождаване от такса битови отпадъци

0

41 талона за участие в зелената томбола бяха раздадени в кампанията „Сливи за смет”, организирана от читалище „Просвета 1870”, община Свиленград и Екопак България по проекта „Спести пари! Събирай отпадъците разделно!” Между блоковете в кв. „Простор” доброволци раздаваха чували за стъклото и връзки за хартиените отпадъци. За всеки оставен вързоп отпадък, гражданите получаваха талон, с който да участват в томболата. Късметлията от нея ще бъде освободен от такса битови отпадъци за една година. Томболата ще бъде теглена в понеделник от 17.00 часа в малката зала на общината.

Тодор Пенов от бл. № 9 беше един от първите, които донесоха отпадъци – стъкло и хартия и получи право на участие в играта „зелена карта”. Слухът за събирането на отпадъците и томболата се разнесе бързо и постепенно хората от квартала започнаха да носят хартия и стъкло.

„Добра е идеята на тази кампания, обяснява той. Освобождаваме се от боклуците в къщи. Децата доброволци, които раздават чувалите ми обясниха, че мога да спечеля нещо. Дано да имам късмет в томболата.”

Най-активния вход пък ще получи материали за озеленяване на градинката пред блока, награда от общинската администрация, която е партньор по проекта.

Кампанията продължи от 17.00 до 19.00 часа, а от Екопак поеха ангажимента да изпратят камиони за извозването на отпадъците. Целта на проекта по платформа „АГОРА” към Фондация „Америка за България” е разделното събиране на боклука в Свиленград да стане по-ефективно, а с намаляването на общия отпадък да намалее и такса Битови отпадъци.

Една от предвидените дейности по проекта е създаването на „зелена карта”, която да покаже къде има нужда от още цветни контейнери или пък на кои по-удобни за хората места да бъдат разположени. Жители на кв. Простор се оплакаха, че кофите за разделно събиране са отдалечени от повечето жилищни сгради, което затруднява разделното изхвърляне. Пред бл. 9 обаче цветни контейнери има.

Има, но не всеки ги ползва, обяснява Тодор Пенов. Когато пък се напълнят от ромската махала идват и отнасят боклуците.

Подобна кампания ще има и в кварталите Изгрев и Юг през август.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...