Вдигат стените на рухналите от наводнението къщи

0

Рухналата по време на наводнението къща на Бялко Бялков до три дни ще има стени. Изграждането на новия му дом започна преди време с разчистване на терена и изливане на основите. До месец 75-годишния Бялко ще има покрив над главата си. Средствата, с които се възстановява къщата са от междуведомствената комисия към министерски съвет и от дарения. Местна строителна фирма безвъзмездно изгражда сега стените. Останалите две напълно унищожени къщи ще бъдат издигнати отново с помощта на други строителни фирми.

За разрушените от наводнението през февруари домове общината изготви безплатно строителните, ВиК и др. проекти. Доставени бяха още строително желязо и цимент от частни дарители и производители, а тухлите бяха осигурени със съдействието на депутата Емилия Масларова.

Първоначално за възстановяване на щетите от Междуведомствената комисия към министерски съвет бяха поискани 78 хил. лв., които бяха спешно наляти за възстановяване на домове и сгради. Десетки пострадали обаче все още не са получили от държавата средствата и материалите, с които да оправят нанесените им от придошлата вода частични разрушения. Очаква се през следващата седмица да има категоричен отговор на въпроса кога ще бъдат изплатени техните щети.�Близо 200 постройки в Свиленград пострадаха при наводнението през февруари, девет от тях бяха почти напълно разрушени.�

В същото време стана ясно, че по дарителската сметка, открита заради наводнението, са останали 8 хил. 741 лв. В бюджетна комисия към общински съвет коментираха, че средствата трябва да бъдат инвестирани в инфраструктура, като например в ремонт на пропаднали улици. Така парите ще бъдат полезни и ще се усетят от повече хора.

Previous articleСветовноизвестният мим и приятели направиха „Подарък за Свиленград”
Next articleГласовити певици първи на фестивал в Албания

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...