Гласовити певици първи на фестивал в Албания

0

Женската камерна група към НЧ „Просвета 1870” грабна първото място на международния фестивал на полифоничната музика, който се проведе в гр. Балш, Албания. Те грабнаха сърцата на журито и публиката с тригласното си хармонизирано изпълнение на тракийски песни, с богатия си репертоар и красивите си носии.

За пръв път седемте гласовити певици се явяват на фолклорен форум извън пределите на България. Славеите с многобройни награди от различни фестивали, заминаха за балканската страна след като ги открили столичаните Ивайло Петров и Мария Бонева. Двамата млади ентусиасти решили да стоплят връзките между Албания и България. Затова потърсили и многогласна група за обработен фолклор. Така попаднали на изпълнителките от свиленградското читалище, които били и единствените представители на страна ни на петото издание на фестивала „Билис”, на който се явили още над 10 фолклорни състави от различни части на Гърция и Албания.

Двудневният фолклорен форум протече на старинната крепост в покрайнините на гр. Балш, откъде се разкрива впечатляваща гледка към водопадите на тази част в балканската страна.

На фестивала групата свиленградчанки посрещнали почетния консул на Албания Селим Ходжай, кметът на Балш, консулът на България в Тирана – Лъчезар Чотов, а на втората вечер да ги подкрепят дошли посланика на България в Албания Димитър Арнаудов.

Previous articleВдигат стените на рухналите от наводнението къщи
Next articleПовече местни ще играят в Свиленград 1921

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...