Гласовити певици първи на фестивал в Албания

0

Женската камерна група към НЧ „Просвета 1870” грабна първото място на международния фестивал на полифоничната музика, който се проведе в гр. Балш, Албания. Те грабнаха сърцата на журито и публиката с тригласното си хармонизирано изпълнение на тракийски песни, с богатия си репертоар и красивите си носии.

За пръв път седемте гласовити певици се явяват на фолклорен форум извън пределите на България. Славеите с многобройни награди от различни фестивали, заминаха за балканската страна след като ги открили столичаните Ивайло Петров и Мария Бонева. Двамата млади ентусиасти решили да стоплят връзките между Албания и България. Затова потърсили и многогласна група за обработен фолклор. Така попаднали на изпълнителките от свиленградското читалище, които били и единствените представители на страна ни на петото издание на фестивала „Билис”, на който се явили още над 10 фолклорни състави от различни части на Гърция и Албания.

Двудневният фолклорен форум протече на старинната крепост в покрайнините на гр. Балш, откъде се разкрива впечатляваща гледка към водопадите на тази част в балканската страна.

На фестивала групата свиленградчанки посрещнали почетния консул на Албания Селим Ходжай, кметът на Балш, консулът на България в Тирана – Лъчезар Чотов, а на втората вечер да ги подкрепят дошли посланика на България в Албания Димитър Арнаудов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...