Откриха обновения физкултурен салон на ОУ „Иван Вазов”

0

Откриха обновения физкултурен салон на ОУ „Иван Вазов”. Остарялото и неремонтирано от десетилетия спортно съоръжение, построено през 1988 година, е с изцяло променен облик. Подменена е подовата настилка, баскетболните кошове, уредите, обновени са съблекалните.

Модернизацията е по проект, който се изпълнява съвместно с училище за деца с нарушен слух „Аднан Тунджа” в Одрин, по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Турция. Договорът по проекта беше подписан през февруари 2014 година. Свиленградското училище е водещ партньор по него и усвои над 148 хил. евро.

Освен новия салон, „вазовци” вече имат още радиоуредба, звукозаписно студио, рампа за хора с увреждания и още една оборудвана спортна площадка за играта „Боче”. По-рано през деня на нея беше разигран и турнир. Подобен имаше и в Одрин миналата седмица.

Въпреки че проектът беше основно инфраструктурен, училищата от двете страни на границата, имаха и редица други инициативи. Специалисти разработиха комплексни упражнения за превенция на гръбначни изкривявания, хранителни режими и менюта за превенция на наднорменото тегло при подрастващите.

Предвидени бяха и други мероприятия, които да ангажират децата от двете училища и да подпомогнат общуването между учители и ученици от двете страни на границата. Наши деца се обучаваха на жестомимичен език, за да комуникират пълноценно с одринските възпитаници. Освен екипа от 10 „преводачи” беше сформиран и екип от репортери, които проследиха изпълнението на дейностите и участваха във видеосрещи за споделяне на информация.

На днешната официална церемония по откриването на физкултурния салон и финала на проекта „Спортът като култура и здравословен начин на живот”, присъстваха гости от Свиленград и Одрин, директорът на училището за деца с нарушен слух – Садик Гюрбюз, директорът на ОУ „Иван Вазов” Ася Райкова, както и ръководствата на училищата от община Свиленград.

Гостите поздравиха момичетата от СИП по народни танци с ръководител Ирина Симеонова с танца „Еньова буля” и „Златните момичета” с ръководител Людмила Спатару  с танца „За Майкъл”.

Previous articleЗабраниха риболова
Next articleРежат лентата на пречиствателната станция в неделя

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...