Откриха обновения физкултурен салон на ОУ „Иван Вазов”

0

Откриха обновения физкултурен салон на ОУ „Иван Вазов”. Остарялото и неремонтирано от десетилетия спортно съоръжение, построено през 1988 година, е с изцяло променен облик. Подменена е подовата настилка, баскетболните кошове, уредите, обновени са съблекалните.

Модернизацията е по проект, който се изпълнява съвместно с училище за деца с нарушен слух „Аднан Тунджа” в Одрин, по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Турция. Договорът по проекта беше подписан през февруари 2014 година. Свиленградското училище е водещ партньор по него и усвои над 148 хил. евро.

Освен новия салон, „вазовци” вече имат още радиоуредба, звукозаписно студио, рампа за хора с увреждания и още една оборудвана спортна площадка за играта „Боче”. По-рано през деня на нея беше разигран и турнир. Подобен имаше и в Одрин миналата седмица.

Въпреки че проектът беше основно инфраструктурен, училищата от двете страни на границата, имаха и редица други инициативи. Специалисти разработиха комплексни упражнения за превенция на гръбначни изкривявания, хранителни режими и менюта за превенция на наднорменото тегло при подрастващите.

Предвидени бяха и други мероприятия, които да ангажират децата от двете училища и да подпомогнат общуването между учители и ученици от двете страни на границата. Наши деца се обучаваха на жестомимичен език, за да комуникират пълноценно с одринските възпитаници. Освен екипа от 10 „преводачи” беше сформиран и екип от репортери, които проследиха изпълнението на дейностите и участваха във видеосрещи за споделяне на информация.

На днешната официална церемония по откриването на физкултурния салон и финала на проекта „Спортът като култура и здравословен начин на живот”, присъстваха гости от Свиленград и Одрин, директорът на училището за деца с нарушен слух – Садик Гюрбюз, директорът на ОУ „Иван Вазов” Ася Райкова, както и ръководствата на училищата от община Свиленград.

Гостите поздравиха момичетата от СИП по народни танци с ръководител Ирина Симеонова с танца „Еньова буля” и „Златните момичета” с ръководител Людмила Спатару  с танца „За Майкъл”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...