Скъпа маруля за клиентите и сложна година за земеделците

1

По 1,20 лв. струва марулята на пазара в Свиленград. Основната причина за високата цена е недостигът на зелената салата, коментираха тукашни търговци. Влажното време пречи и на пролетното засаждане. Затова и стопаните определят земеделската година още от сега като сложна.

На пазара в Свиленград марулята стигна 1,20 лв. за бройка. Търговците обясняват, че реколтата е доста слаба, а сезонното търсене на зелената салата е по-голямо от предлагането, затова и бързо се изчерпва. В предишни години тя е вървяла на доста по-ниска цена, и не е подминавала левче, особено дребната. Продавачите коментират още, че понижение на цената на марулята, до края на сезонната й консумация, не се очаква. Недостиг на пазарските сергии и с около 10 ст. по-висока е тази година и цената на зеления лук, в сравнение с миналата. Той се търгува за 60 ст. връзката, а чесънът е по 80 ст.

Оранжерийните домати с български произход на пазара вървят по 4.50 за кг. Основно гръцки и турски се продават в момента, заради по-ниската им с около 1 лв. цена. Краставицата върви на дребно за 4.00 лв. По 3.00 лв. е килограмът тиквички, също основно гръцко и турско производство.

Влажното време попречи на засаждането на новата реколта, обясняват земеделци. В разположените на по-високо ниви в общината няма проблем с есенните култури. По течението на Марица обаче градините бяха залети от реката и загубите за стопаните са над 50%, каза Петър Глушков. Заради преовлажнената почва, засаждането на пролетните култури е проблемно.

Тези дни се очаква да пристигне комисия от земеделското министерство, която да оцени щетите, нанесени на земеделците от поройните дъждове и повишените речни нива, за изплащането на компeнсации. Миналата година също не беше особено добра за земеделците, отново заради валежите.

Все още е рано да прогнозираме за засажденията с пшеница, коментира и земеделският производител Марин Беев. Тази година обаче обстановката се очаква да бъде сложна, допълни той.

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...