Скъпа маруля за клиентите и сложна година за земеделците

1

По 1,20 лв. струва марулята на пазара в Свиленград. Основната причина за високата цена е недостигът на зелената салата, коментираха тукашни търговци. Влажното време пречи и на пролетното засаждане. Затова и стопаните определят земеделската година още от сега като сложна.

На пазара в Свиленград марулята стигна 1,20 лв. за бройка. Търговците обясняват, че реколтата е доста слаба, а сезонното търсене на зелената салата е по-голямо от предлагането, затова и бързо се изчерпва. В предишни години тя е вървяла на доста по-ниска цена, и не е подминавала левче, особено дребната. Продавачите коментират още, че понижение на цената на марулята, до края на сезонната й консумация, не се очаква. Недостиг на пазарските сергии и с около 10 ст. по-висока е тази година и цената на зеления лук, в сравнение с миналата. Той се търгува за 60 ст. връзката, а чесънът е по 80 ст.

Оранжерийните домати с български произход на пазара вървят по 4.50 за кг. Основно гръцки и турски се продават в момента, заради по-ниската им с около 1 лв. цена. Краставицата върви на дребно за 4.00 лв. По 3.00 лв. е килограмът тиквички, също основно гръцко и турско производство.

Влажното време попречи на засаждането на новата реколта, обясняват земеделци. В разположените на по-високо ниви в общината няма проблем с есенните култури. По течението на Марица обаче градините бяха залети от реката и загубите за стопаните са над 50%, каза Петър Глушков. Заради преовлажнената почва, засаждането на пролетните култури е проблемно.

Тези дни се очаква да пристигне комисия от земеделското министерство, която да оцени щетите, нанесени на земеделците от поройните дъждове и повишените речни нива, за изплащането на компeнсации. Миналата година също не беше особено добра за земеделците, отново заради валежите.

Все още е рано да прогнозираме за засажденията с пшеница, коментира и земеделският производител Марин Беев. Тази година обаче обстановката се очаква да бъде сложна, допълни той.

Previous articleОкончателно: Обвинените по цигарената афера остават в ареста
Next articleЗабраниха риболова

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...