Читалището ни със звукозаписно студио и арт център

0

Близо 700 хил. лв. инвестиции в културата за две години по трансграничната програма България-Турция

Звукозаписно студио и арт център са сред новите придобивки на НЧ „Просвета 1870” по проекта „Преплетени култури без граници между приятели и съседи”. Той се изпълняваше в продължение на две години съвместно с община Къркларели и вече е към своя финал. Съвместно с партньорите от турския град, читалището отбеляза приключването му в една от обновените си зали.

Надяваме се съвместната работа да продължи и след този проект, заявиха председателят на читалището Васко Василев и заместник-кметът на Къркларели Айдемер Джам.

Успяхме да подобрим условията, в които съставите ни творят, допълни Васко Василев. Над 50 години в нашия град може да се каже, че не е правена такава инвестиция в културата. Направеното в читалището е за хората от цялата община и вече можем да кажем, че читалището ни се превърна в Дом на културата.

Това е и първия проект по европейска програма, спечелен от тукашното читалище, обясни секретарят Ваня Стефанова. Общата му стойност е 647 хил. 493 евро, а бюджетът на културното ни средище по Трансграничната програма България – Турция 2007-2013 г. е близо 395 хил. евро.

Мащабната инвестиция беше вложена в ремонт и газификация на сградата, подмяна на дограмата, ремонт и обзавеждане на кабинетите и репетиционните зали, ново оборудване, осветление и озвучаване на сцената.

Музикантите от духов оркестър „Костадин Манов” получиха по трансграничния проект нови инструменти, а следващата седмица предстои да пристигнат и носиите на фолклорните състави, както и културния пътеводител, включващ информация за традициите, занаятите и местните хора от двете страни на границата. Това са и последните две дейности по проекта, започнал преди две години.

По него в Къркларели беше изграден общински културен център, който да приюти тамошни фолклорни състави, с галерия и зала за сватбени ритуали, каза още заместник-кметът Джам по време на съвместната пресконференция.

В турската община имаше още дни на българската култура, с участието на свиленградски читалищни състави, а тук имаше дни на турската култура. Песни и танци без граници в Свиленград миналата година беше под знака на проекта, а сега предстои и празник на плодородието в Къркларели.

„Перлата” на проекта може да се окажат звукозаписното студио и арт центъра, разположен във фоайето на читалището. Модерната техника в ремонтираното и звукоизолирано помещение, ще позволи качествени записи на изпълненията на местните състави и в същото време може да генерира приходи от предоставянето на съвременната апаратура на желаещи.

Арт центърът пък разполага с тъкачен стан, шевна и плетачна машини и грънчарско колело, с възможност за изпичане на ръчно изработените грънци.

Previous articleУченици на процес за Деня на юриста
Next articleОкончателно: Обвинените по цигарената афера остават в ареста

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...