Читалището ни със звукозаписно студио и арт център

0

Близо 700 хил. лв. инвестиции в културата за две години по трансграничната програма България-Турция

Звукозаписно студио и арт център са сред новите придобивки на НЧ „Просвета 1870” по проекта „Преплетени култури без граници между приятели и съседи”. Той се изпълняваше в продължение на две години съвместно с община Къркларели и вече е към своя финал. Съвместно с партньорите от турския град, читалището отбеляза приключването му в една от обновените си зали.

Надяваме се съвместната работа да продължи и след този проект, заявиха председателят на читалището Васко Василев и заместник-кметът на Къркларели Айдемер Джам.

Успяхме да подобрим условията, в които съставите ни творят, допълни Васко Василев. Над 50 години в нашия град може да се каже, че не е правена такава инвестиция в културата. Направеното в читалището е за хората от цялата община и вече можем да кажем, че читалището ни се превърна в Дом на културата.

Това е и първия проект по европейска програма, спечелен от тукашното читалище, обясни секретарят Ваня Стефанова. Общата му стойност е 647 хил. 493 евро, а бюджетът на културното ни средище по Трансграничната програма България – Турция 2007-2013 г. е близо 395 хил. евро.

Мащабната инвестиция беше вложена в ремонт и газификация на сградата, подмяна на дограмата, ремонт и обзавеждане на кабинетите и репетиционните зали, ново оборудване, осветление и озвучаване на сцената.

Музикантите от духов оркестър „Костадин Манов” получиха по трансграничния проект нови инструменти, а следващата седмица предстои да пристигнат и носиите на фолклорните състави, както и културния пътеводител, включващ информация за традициите, занаятите и местните хора от двете страни на границата. Това са и последните две дейности по проекта, започнал преди две години.

По него в Къркларели беше изграден общински културен център, който да приюти тамошни фолклорни състави, с галерия и зала за сватбени ритуали, каза още заместник-кметът Джам по време на съвместната пресконференция.

В турската община имаше още дни на българската култура, с участието на свиленградски читалищни състави, а тук имаше дни на турската култура. Песни и танци без граници в Свиленград миналата година беше под знака на проекта, а сега предстои и празник на плодородието в Къркларели.

„Перлата” на проекта може да се окажат звукозаписното студио и арт центъра, разположен във фоайето на читалището. Модерната техника в ремонтираното и звукоизолирано помещение, ще позволи качествени записи на изпълненията на местните състави и в същото време може да генерира приходи от предоставянето на съвременната апаратура на желаещи.

Арт центърът пък разполага с тъкачен стан, шевна и плетачна машини и грънчарско колело, с възможност за изпичане на ръчно изработените грънци.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...