Ученици на процес за Деня на юриста

0

Ден на отворените врати организираха от прокуратурата в Свиленград за Деня на юриста. Над 50 ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” и ПГССИ „Христо Ботев” се запознаха с работата на съдии, прокурори и адвокати като присъстваха на три съдебни заседания, в едното от които беше произнесена и присъда.

Делата бяха свързани с нелегално преминаване на границата, най-често срещаните в граничния районен съд на Свиленград. В единия от случаите ставаше дума за незаконно влизане през река Марица, а в останалите два – през зелена граница. На турския гражданин Искендер, чиято присъда беше прочетена, това му се случваше за втори път, в рамките на изпитателния срок. Така че съдебният състав, включващ и двама съдебни заседатели, наложи излежаването й при първоначален строг режим.

Дните на отворените врати се организират вече по традиция в Свиленград, както и в цялата страна, на 16 април по повод професионалния празник на юристите. Така учениците се запознават с работата на съд и прокуратура, както и с ролята на защитата в процеса.

Преди година ученици дори са разигравали процес и са влизали в ролите на прокурори, адвокати, свидетели, обвиняеми, потърпевши и дори съдебна охрана.

Днес прокурор Мария Кирилова запозна учениците с най-честите престъпления – половите, транспортните и свързаните с наркотични вещества.

Не пренасяйте филмите в реалността, посъветва тя младите хора, във връзка с нашумял в Свиленград случай на инсцениран от ученици грабеж. Истината излиза наяве. Залягайте над книгите и учебниците, защото те са важни, ако искате да станете добри юристи, обърна се тя към деклариралите желание да станат колеги.

На днешния ден, но през 1879 г. е приета Търновската конституция – първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878 г.). Дата е обявена за професионален празник на българските юристи и съдебни служители с Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...