Ученици на процес за Деня на юриста

0

Ден на отворените врати организираха от прокуратурата в Свиленград за Деня на юриста. Над 50 ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” и ПГССИ „Христо Ботев” се запознаха с работата на съдии, прокурори и адвокати като присъстваха на три съдебни заседания, в едното от които беше произнесена и присъда.

Делата бяха свързани с нелегално преминаване на границата, най-често срещаните в граничния районен съд на Свиленград. В единия от случаите ставаше дума за незаконно влизане през река Марица, а в останалите два – през зелена граница. На турския гражданин Искендер, чиято присъда беше прочетена, това му се случваше за втори път, в рамките на изпитателния срок. Така че съдебният състав, включващ и двама съдебни заседатели, наложи излежаването й при първоначален строг режим.

Дните на отворените врати се организират вече по традиция в Свиленград, както и в цялата страна, на 16 април по повод професионалния празник на юристите. Така учениците се запознават с работата на съд и прокуратура, както и с ролята на защитата в процеса.

Преди година ученици дори са разигравали процес и са влизали в ролите на прокурори, адвокати, свидетели, обвиняеми, потърпевши и дори съдебна охрана.

Днес прокурор Мария Кирилова запозна учениците с най-честите престъпления – половите, транспортните и свързаните с наркотични вещества.

Не пренасяйте филмите в реалността, посъветва тя младите хора, във връзка с нашумял в Свиленград случай на инсцениран от ученици грабеж. Истината излиза наяве. Залягайте над книгите и учебниците, защото те са важни, ако искате да станете добри юристи, обърна се тя към деклариралите желание да станат колеги.

На днешния ден, но през 1879 г. е приета Търновската конституция – първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878 г.). Дата е обявена за професионален празник на българските юристи и съдебни служители с Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година.

Previous articleКраси Ранков, Стефка Янорова и Валентин Танев идват с „Безумна нощ”
Next articleЧиталището ни със звукозаписно студио и арт център

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...