Ученици в симулативен процес за Деня на юриста

0

Ученици участваха в симулативен съдебен процес, който се проведе в Свиленградски районен съд по повод 16 април – Денят на юриста. Казусът, разигран от учениците, бе по реални събития и представляваше случай на заловени младежи с марихуана.
В ролята на подсъдимите бяха Теодора Гъркова от 8 кл. и Мирослав Хърсев от 9 кл. Прокурор по делото бе Петър Байнов от 9 клас, а Преслава Пенчева /8 кл./ пое защитата на Теодора. Свидетелски показания по случая дадоха Красимира Николова /10 кл./ и Крум Паньов /9 кл./, а Петър Димитров /11 кл/ се произнесе като вещо лице.

В симулативния процес участваха още единадесетокласниците Кирил Мицански и Владимир Димитров като охрана, както и Лилия Атанасова, която влезе в ролята на съдебен заседател. Всички участници бяха изключително отговорни към ролите си и успяха да представят действителната обстановка в един съдебен процес.

Казусът беше разигран от ученици от ПГССИ „Христо Ботев” и СУ „Д-р Петър Берон“ в Деня на отворените врати. Той бе организиран съвместно от Районен съд Свиленград и Районна прокуратура.

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На днешния ден през 1879 г., преди 140 години, Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция – първата конституция на България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...