Цветанов реже лентата на 58 км „Зелена граница”

0

Цветан Цветанов ще обяви утре откриването на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница при Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР. Официалната церемония ще се проведе в 11.00 часа пред сградата на граничното полицейско управление.

Шест стационарни кули ще следят всеки метър на границата ни с Турция. Те са част от проекта „Зелена граница”, от който утре ще бъдат открити официално 58 километра. Самите кули наподобяват постове, в които се съсредоточава техника като термовизионни камери. С тях се покрива целият периметър. Ако бъде засечена повишена температура в някоя част от границата, тази информация ще бъде предавана в единен център в Свиленград и Елхово, откъдето вече ще бъде изпращани екипи да проверят района.

Системата се въвежда по договор, сключен в рамките на Инструмента Шенген. Тя автоматизирано открива и проследява всичко. Шестте кули работят независимо – без присъствието на служители, и предават информацията към единния център в реално време.

Според вътрешният министър най-уязвимото място по границата е районът на село Маточина, където вече тази система реално работи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...