„Овергаз” търси 3 млрд. куб м газ в региона

0

Около 3 млрд. кубични метра газ може да бъдат добити сумарно в района на Свиленград, Любимец и Маджарово. Това са очакванията на „Овергаз”. Компанията представи официално проекта си за проучване на евентуални находища на нефт и газ в региона.

Проучванията на територията на Свиленградска община започват на 15 септември и ще продължат от 60 до 80 дни. Те ще бъдат в землищата на селата Капитан Андреево, Генералово, Райкова могила, Димитровче, Пъстрогор, Щит, Сива река и Левка.

По думите на инж. Димитър Мерачев, заради геоложката структура на района, тук се очаква да бъдат открити неголеми находища на малка дълбочина – от порядъка на 1500 – 2000 м.

През седемдесетте години на миналия век след подобни проучвания са направени и четири сондажа. При единия от тях, край Капитан Андреево, са открити залежи на газ, а достигнатият дебит е бил от 20 хил. кубични метра на ден. Това за времето си не е било достатъчно количество за разработване на находището при наличния социалистически стоков обмен с Русия.

Проучванията сега ще стават с четири 20-тонни машини с големината на пожарна кола, които ще преминават през определените трасета в една пулса. С вибрационната техника ще се отразяват сигналите и ще се предават данните за геоложкия строеж. Предполага се, че той е близък до този в Турция, където са открити 24 газови и 3 нефтени находища, но при доста по-сериозна дълбочина. Методът не крие рискове за околната среда и няма нищо общо с шистовия газ.

Според представителят на компанията инж. Димитър Мерачев 99 на сто от собствениците на терените, частни и общински, вече са дали разрешение за преминаване на тежките машини през техните имоти. Те ще бъдат компенсирани за унищожената реколта.

От компанията увериха, че няма да преминават през трайни насаждения, гори и асфалтово покритие, а само през ниви и черни пътища. Ако се стигне до лозов масив, например, той ще бъде заобиколен.

При евентуалното разкриване на нефт и газ в района и разработване на находищата, цената на газа може да падне, заради транспортните разходи, а в района да бъдат разкрити нови работни места.�

Previous articleЦветанов реже лентата на 58 км „Зелена граница”
Next articleРазиграха „зелена карта” в Свиленград. Печелившите няма да плащат такса смет

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...