„Овергаз” търси 3 млрд. куб м газ в региона

0

Около 3 млрд. кубични метра газ може да бъдат добити сумарно в района на Свиленград, Любимец и Маджарово. Това са очакванията на „Овергаз”. Компанията представи официално проекта си за проучване на евентуални находища на нефт и газ в региона.

Проучванията на територията на Свиленградска община започват на 15 септември и ще продължат от 60 до 80 дни. Те ще бъдат в землищата на селата Капитан Андреево, Генералово, Райкова могила, Димитровче, Пъстрогор, Щит, Сива река и Левка.

По думите на инж. Димитър Мерачев, заради геоложката структура на района, тук се очаква да бъдат открити неголеми находища на малка дълбочина – от порядъка на 1500 – 2000 м.

През седемдесетте години на миналия век след подобни проучвания са направени и четири сондажа. При единия от тях, край Капитан Андреево, са открити залежи на газ, а достигнатият дебит е бил от 20 хил. кубични метра на ден. Това за времето си не е било достатъчно количество за разработване на находището при наличния социалистически стоков обмен с Русия.

Проучванията сега ще стават с четири 20-тонни машини с големината на пожарна кола, които ще преминават през определените трасета в една пулса. С вибрационната техника ще се отразяват сигналите и ще се предават данните за геоложкия строеж. Предполага се, че той е близък до този в Турция, където са открити 24 газови и 3 нефтени находища, но при доста по-сериозна дълбочина. Методът не крие рискове за околната среда и няма нищо общо с шистовия газ.

Според представителят на компанията инж. Димитър Мерачев 99 на сто от собствениците на терените, частни и общински, вече са дали разрешение за преминаване на тежките машини през техните имоти. Те ще бъдат компенсирани за унищожената реколта.

От компанията увериха, че няма да преминават през трайни насаждения, гори и асфалтово покритие, а само през ниви и черни пътища. Ако се стигне до лозов масив, например, той ще бъде заобиколен.

При евентуалното разкриване на нефт и газ в района и разработване на находищата, цената на газа може да падне, заради транспортните разходи, а в района да бъдат разкрити нови работни места.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...