„Овергаз” обясняват утре за нефта и газа

0

„Овергаз” ще представи утре в Свиленград проекта за проучване на евентуални находища на нефт и газ в региона. Това ще стане в малката зала на общината от 12.00 часа.

Такова проучване се прави за пръв път в Южна България, заяви и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. То включва още общините Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави – България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища. Ако геоложката структура тук е подобна, също могат да бъдат открити залежи.

Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1 500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира, а съставът на почвата няма да бъде нарушен.

От компанията обещават да обезщетят хората, в чиито земи се правят измерванията. Проучванията за нефт и конвенционален природен газ започват от средата на септември. Ако те са успешни, добивът в района може да започне най-рано след четири години.

Previous articleПочина шофьорът, причинил катастрофата край Свиленград
Next articleЦветанов реже лентата на 58 км „Зелена граница”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...