„Овергаз” обясняват утре за нефта и газа

0

„Овергаз” ще представи утре в Свиленград проекта за проучване на евентуални находища на нефт и газ в региона. Това ще стане в малката зала на общината от 12.00 часа.

Такова проучване се прави за пръв път в Южна България, заяви и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. То включва още общините Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави – България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища. Ако геоложката структура тук е подобна, също могат да бъдат открити залежи.

Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1 500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира, а съставът на почвата няма да бъде нарушен.

От компанията обещават да обезщетят хората, в чиито земи се правят измерванията. Проучванията за нефт и конвенционален природен газ започват от средата на септември. Ако те са успешни, добивът в района може да започне най-рано след четири години.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...