Актьори и ученици разиграха превземането на Шейновец

0

100 години след превземането на връх Шейновец, на върху му отново се чу вик „Ура!”. Героичното сражение на българската войска бе пресъздадено от актьори и ученици от Свиленград по повод големия юбилей от първата битка на Балканската война от 1912 г.

Зоупокойна молитва отслужи старозагорският митрополит Галактион. След това всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание за подвига на българите, загинали в освободителните войни.

Сражението при Шейновец, наричан тогава Курткале, на пети октомври е важно, тъй като с превземането на върха българските войни отрязват връзката на турското командване за даване на сведения как се придвижват българските войски към Одрин. Свиленградчани ще имат възможност да изгледат възстановката утре от 19.30 часа, когато е обявено началото на тържествения митинг заря, с който Свиленград ще отбележи освобождението си по време на Балканската война. Преди това е предвидено факелно шествие, четирите лъча, на което ще се съберат на площад „5 октомври” за кулминацията на честванията.

За желаещите да се включат началните точки са градския парк, СОУ „Д-р Петър Берон”, ул. Христо Ботев” (пенсионерски клуб) и Гебран (пенсионерски клуб).

Previous articleПредставиха „История на Свиленград”
Next articleДевет метра знаме се развя над Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...