Девет метра знаме се развя над Свиленград

0

9-метрово българско знаме беше издигнато днес на висок 30 метра флагов пилон, открит в чест на 100-годишнината от Балканската война и от освобождението на Свиленград. Трибагреникът ще се развява до входа на града, край автомагистрала „Марица“.

Идеята е на кмета Георги Манолов и е осъществена с финансова помощ и безвъзмезден труд от още свиленградчани. Мястото на това знаме е тук, където земята е напоена с история и българска кръв, за да могат да го виждат всички, които минават през магистралата и Свиленград и да знаят, че тук е вратата на Европа и започва България, каза в словото си Георги Манолов. Нека когато децата видят това знаме да попитат своите семейства дали и пред техните къщи на 5 октомври се вее българският флаг, посочи още той.

За значението на Балканската война говори директорът на националния исторически музей проф. Божидар Димитров- гост на тържествената церемония. Да знаят и помнят, че български войник никога не е предавал знамето във вражески ръце, обърна се към младите хора старозагорският митрополит Галактион, който освети флаговия пилон и знамето днес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...