Представиха „История на Свиленград”

0

„Градът на коприната. Историята на Свиленград от 1912 до 1944 г.” беше представена днес в арт галерията. Трудът е уникален, защото досега този период от историята на града ни не е бил изследван. Появявали са се отделни студии и статии, но до този момент за миналото на Свиленград има издадена само една книга. Тази на Анастас Разбойников, допълнена от сина му Спас Разбойников, проследяваща възникването и историята на града ни до 1912 г.

Издаването на историята беше поръчано от община Свиленград преди време, а официалното представяне на труда от 300 страници беше планирано за големия юбилей на града. На събитието в реставрираната турска баня присъстваха авторите на ценната книга – д-р Красимира Узунова, автор и съставител, от Регионален исторически музей Хасково, етнографът Жечка Тодорова и свиленградският историк Стефан Каймаков. Всеки от тях сподели впечатленията си около работата и издирването на ценни документи, даващи ясна представа за събитията от социалния, икономическия, културен и просветен живот в града ни през този 32-годишен период. Рецензент е проф. дин Светлозар Елдъров от Института за Балканистика с Център по тракология към БАН.

„Трудно се пише история на малък град, сподели д-р Узунова. Защото информацията е оскъдна, документите са малко, а науката разчита основно на документи и факти. В архивите имаше достатъчно материали за работата на общинската управа, която е работила упорито и със сърце в тези трудни години след Балканската война.”

Разрухата след войната обърква живота на хората за поколения наред, продължи д-р Узунова. От друга страна тук идват потоци бежанци, които затрудняват живота. С много опити и усилия Свиленград става един от най-хубавите гранични градове. Създадени са кооперации, които да направят живота на хората по-богат, развивали са се занаяти. Аз бях трогната от духа на тези хора, които в онези трудни години и при тази обстановка са мислили да създадат музей и са събирали предмети от миналото, които са искали да изложат в него.

Темата за копринарството е разработила Жечка Тодорова. Темите за освобождението на Свиленград, последвалото опожаряване и разорение, просветното и културното дело е развил Стефан Каймаков.

Книгата може да се намери в библиотеката и читалищата. Скоро ще може да се закупи свободно и от гражданите.

Previous articleБТР и Кирил Маричков пяха за Свиленград
Next articleАктьори и ученици разиграха превземането на Шейновец

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...