Представиха „История на Свиленград”

0

„Градът на коприната. Историята на Свиленград от 1912 до 1944 г.” беше представена днес в арт галерията. Трудът е уникален, защото досега този период от историята на града ни не е бил изследван. Появявали са се отделни студии и статии, но до този момент за миналото на Свиленград има издадена само една книга. Тази на Анастас Разбойников, допълнена от сина му Спас Разбойников, проследяваща възникването и историята на града ни до 1912 г.

Издаването на историята беше поръчано от община Свиленград преди време, а официалното представяне на труда от 300 страници беше планирано за големия юбилей на града. На събитието в реставрираната турска баня присъстваха авторите на ценната книга – д-р Красимира Узунова, автор и съставител, от Регионален исторически музей Хасково, етнографът Жечка Тодорова и свиленградският историк Стефан Каймаков. Всеки от тях сподели впечатленията си около работата и издирването на ценни документи, даващи ясна представа за събитията от социалния, икономическия, културен и просветен живот в града ни през този 32-годишен период. Рецензент е проф. дин Светлозар Елдъров от Института за Балканистика с Център по тракология към БАН.

„Трудно се пише история на малък град, сподели д-р Узунова. Защото информацията е оскъдна, документите са малко, а науката разчита основно на документи и факти. В архивите имаше достатъчно материали за работата на общинската управа, която е работила упорито и със сърце в тези трудни години след Балканската война.”

Разрухата след войната обърква живота на хората за поколения наред, продължи д-р Узунова. От друга страна тук идват потоци бежанци, които затрудняват живота. С много опити и усилия Свиленград става един от най-хубавите гранични градове. Създадени са кооперации, които да направят живота на хората по-богат, развивали са се занаяти. Аз бях трогната от духа на тези хора, които в онези трудни години и при тази обстановка са мислили да създадат музей и са събирали предмети от миналото, които са искали да изложат в него.

Темата за копринарството е разработила Жечка Тодорова. Темите за освобождението на Свиленград, последвалото опожаряване и разорение, просветното и културното дело е развил Стефан Каймаков.

Книгата може да се намери в библиотеката и читалищата. Скоро ще може да се закупи свободно и от гражданите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...