БСП тандем коментира в Свиленград Бюджет 2013 на ГЕРБ

0

Искането за референдум за АЕЦ „Белене” коментираха Корнелия Нинова и Емилия Масларова в Свиленград. „Поразяващата уста” на БСП в парламента заяви, че битката е и за обществената нагласа, която ще покаже отлив от политиката на ГЕРБ. Нинова предупреди, че в следващите месеци Яне Янев ще прави всякакви опити чрез появяването си във всички възможни предавания и телевизии да провали референдума, а искането на управляващите за промяна на въпроса по съдържание е неконституционно.

Svilengrad24 припомня, че 1�650 свиленградчани от общината подкрепиха през лятото подписката на червените. Въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергия в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”.

Масларова и Нинова коментираха още предложението на финансовия министър Симеон Дянков за 10 на сто данък върху лихвите по депозитите. По думите им 70% от влоговете в банките са до 1 хил. лв., което ще нанесе удар върху дребните спестявания на хората и може да предизвика изтеглянето им от банките. Предварителните сметки сочели, че в държавната хазна от тях ще влязат едва 120 млн. лв.

Защото не сложите данък от 10 на сто върху пликовете, които получавате депутатите, попита пенсионерката Ана Уюрова.

Обещаното от ГЕРБ увеличение на минималната работна заплата и пенсиите от първи април няма да е адекватно на инфлацията и повишените цени на стоките от първа необходимост, заявиха още депутатите. Масларова беше категорична, че то трябва да бъде не по-малко от 11,5 на сто. Парите можели да дойдат от намаляване на контрабандата на акцизни стоки, където по официални данни „потъвали” над 2 млр. лв., допълни Нинова. Бившият шеф на митницата Павел Лилянов, който беше сред присъстващите, коментира, че неофициално потъват повече от 5 млр.

Присъстващите на срещата повдигнаха и въпроса за връщането на безмитните магазини, които бяха затворени по време на управлението на тройната коалиция. �Беше посочен пример за съществуването на такива по турско-гръцката граница, която също е външна за ЕС. Масларова обясни, че има уговорка с Бойко Борисов да коментират темата, но все още чака насрочване на срещата.

Според Корнелия Нинова Бюджет 2013 на правителството следва двете основни политики от последните три години – пари за магистрали и подслушване, и разясни бюджетната линия на БСП, която била в четири основни насоки. Това са нови работни места, доходи, здраве, образование – чрез облекчения за инвеститорите в районите с висока безработица, връщане на нивата на студентските такси на 25 на сто от стойността на обучението, създаване на работеща мрежа от спешна помощ, заради закриването на болниците, част от приходите по закона за физическите лица да остават в общините, а не да ги разпределя Дянков. Според данните, с които разполагали от БСП, средства се отпускали само на общините с кмет на ГЕРБ.�

Previous articleДевет метра знаме се развя над Свиленград
Next articleДелото за библиотеката в полза на общината и на втора инстанция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...