Земеделци още чакат обезщетения от наводнението

0

Земеделците в Хасковско все още не са получили обезщетения за унищожената реколта при голямото наводнение през февруари. Тогава под вода останаха стотици декари земеделски земи в Хасково, Харманли, Любимец и Свиленград, а собствениците им чакат средствата, за да възстановят нанесените щети. Парите обаче се бавят, защото от Държавен фонд „Земеделие“ все още не са излезли с решение относно размера на обезщетенията.

Вече девет месеца след наводнението няма голяма надежда за обезщетение. Общинските и областните служби по земеделие са извършили огледите, признаха от там и са констатирали размера на щетите. Всички протоколи са изпратени в Министерството на земеделието, съобщава директорът на Областната земеделска служба Дора Ангелова пред haskovo.info. Оттук нататък се чака одобрението им, което трябва да стане на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Тя не се ангажира с конкретен срок, нито можа да посочи колко стопани ще бъдат обезщетени, тъй като цифрата била голяма, пешо още електронното издание. Според нея забавянето при изплащане на средствата се дължало на големия обем от работа при подготовка на документите, тъй като случаите били различни и всеки от тях се разглеждал поотделно. Значение имало и това дали потърпевшите от стихията са регистрирани като земеделски производители или не.

Между 50 и 80% от земеделските стопанства край Марица бяха унищожени от наводнението. При някои от стопаните загубата от очакваната реколта беше на 100%. Други отчетоха мащабни щети заради залетите и останали под зимния лед овошки и други трайни насаждения.

Скъсаната дига между свиленградското село Сива река и кв. Капитан Петко войвода все още не е възстановена, сигнализираха местни земеделци. Те се опасяват, че земите им отново могат да бъдат залети.

Previous articleПипнаха посредник в телефонни измами
Next articleЗа три години Свиленград спечелил проекти за над 75 млн. лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...