Очакват 15% ръст в цената на земеделската земя

0

Средно до 15% повишение на цената на земеделската земя в община Свиленград прогнозират от Фермер.бг за тази година. Според интернет изданието устойчивият темп в ръста на цената на земеделската земя ще продължи и през тази година, като основен фактор ще е конкуренцията между по-големите арендатори в селата, разположени най-вече в Северна Централна България – в областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, а както и в Северозападна България – Видин, Лом. В Югоизточна България – районите на Хасково и Свиленград.

Ръст и раздвижване на пазара на земеделска земя през лятото или есента очакват и местните брокери на недвижими имоти, разясниха няколко от тях предsvilengrad24. Като посредници при сделките обаче, от агенциите за търговия със земеделска земя, виждат по-скоро търсене, отколкото предлагане.

По-голям е интересът от страна на купувача, обяснява Боряна Ташева. Има интерес от страна на арендаторите, които искат да наемат площи за обработване. Появяват се съответно и фирми, които имат интерес да купуват земя и да я отдават под наем.

Сделките за продажба на земеделска земя са по-малко. Това са предимно наследници, които живеят на отдалечени места и предпочитат продажбата пред рентата, която става нищожна, когато се подели между 10 роднини.

Според Манол Янчев продажбата на земеделска земя в момента се прави предимно за попълване на неотложни нужди на семейния бюджет.

След бума на сделките през 2008 г., кризата буквално унищожи пазара на земеделска земя в нашия регион, а няколко от по-големите брокерски фирми за недвижими имоти преустановиха дейност. Последните данни обаче са оптимистични и сочат, че за миналата година, декарите обработвана земя в Хасковска област са се повишили с 33 процента. В края на 2012 по-голямата част от сделките приключиха годината при средна цена на земеделската земя от 300-350 лв. за декар при по-крупните парцели, което се отрази и на рентата, твърдят специалисти. Друга причина за търсенето на земя е очакваният нов програмен период 2014-2020, както и земеделските кредити, които отпускат банките като гаранция за покриването на дълга е субсидията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...