Очакват 15% ръст в цената на земеделската земя

0

Средно до 15% повишение на цената на земеделската земя в община Свиленград прогнозират от Фермер.бг за тази година. Според интернет изданието устойчивият темп в ръста на цената на земеделската земя ще продължи и през тази година, като основен фактор ще е конкуренцията между по-големите арендатори в селата, разположени най-вече в Северна Централна България – в областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, а както и в Северозападна България – Видин, Лом. В Югоизточна България – районите на Хасково и Свиленград.

Ръст и раздвижване на пазара на земеделска земя през лятото или есента очакват и местните брокери на недвижими имоти, разясниха няколко от тях предsvilengrad24. Като посредници при сделките обаче, от агенциите за търговия със земеделска земя, виждат по-скоро търсене, отколкото предлагане.

По-голям е интересът от страна на купувача, обяснява Боряна Ташева. Има интерес от страна на арендаторите, които искат да наемат площи за обработване. Появяват се съответно и фирми, които имат интерес да купуват земя и да я отдават под наем.

Сделките за продажба на земеделска земя са по-малко. Това са предимно наследници, които живеят на отдалечени места и предпочитат продажбата пред рентата, която става нищожна, когато се подели между 10 роднини.

Според Манол Янчев продажбата на земеделска земя в момента се прави предимно за попълване на неотложни нужди на семейния бюджет.

След бума на сделките през 2008 г., кризата буквално унищожи пазара на земеделска земя в нашия регион, а няколко от по-големите брокерски фирми за недвижими имоти преустановиха дейност. Последните данни обаче са оптимистични и сочат, че за миналата година, декарите обработвана земя в Хасковска област са се повишили с 33 процента. В края на 2012 по-голямата част от сделките приключиха годината при средна цена на земеделската земя от 300-350 лв. за декар при по-крупните парцели, което се отрази и на рентата, твърдят специалисти. Друга причина за търсенето на земя е очакваният нов програмен период 2014-2020, както и земеделските кредити, които отпускат банките като гаранция за покриването на дълга е субсидията.

Previous articleКолоездачът Дамян Костадинов спаси кръста
Next articleМитничарските дипломи менте отиват на прокурор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...