Митничарските дипломи менте отиват на прокурор

0

Има съмнение, че 16 служители от митница „Свиленград“ са с фалшиви дипломи. Проверката на Агенция „Митници“ показала, че в деня на дипломирането си митничарите били на работа. Случаите ще бъдат предадени на новия главен прокурор, съобщи bTV, цитирани от 24 часа. Четирима служители от Свиленград вече са уволнени заради използване на фалшив документ.

В деня, в който 16 служители са се дипломирали, 10 от тях са били дневна смяна, а останалите са били нощна. Има случаи, в които служителите са вземали по 6 изпита на ден. Ясно е, че тези дипломи са фалшиви,�обясни шефът на митниците Ваньо Танов.

Проверката на дипломи е поредният тест за митничарите, чиято работа през последната година се гледа под лупа.

През май 2012 г. цяла митническа смяна бе уличена във вземане на рушвети, а Митница „Свиленград“ бе пред закриване заради пълния провал, според резултатите от теста за лоялност.

На митничарите бе даден срок да се поправят, а през това време близо 1/3 от персонала бе уволнен.

Вече трети месец около 15-16 души се командироват месечно. „Аз съм оптимист, чрез технически средства може да бъде спряна до висока степен корупцията“, заяви Танов.

Прочистването на митница „Свиленград“ от корумпирани служители съвпада с началото на реконструкцията на „Капитан Андреево“.

Българските и турските митнически власти са на среща в Истанбул. Страната ни трябва да представи план за ремонтите дейности до края на май и да гарантира, че реконструкцията няма да доведе до задръствания по границите през лятото. Затова едно от исканията на турската страна е премахването на такса „дезинфекция“ по границата.

„Вторият въпрос, който те редовно поставят, който вече има решение – това беше по отношение на лабораторията, която трябва да взема проби. Вече има изградена такава лаборатория. Сега се оказа, че е частна. Може би поради липса на средства се е намерил друг вариант“, коментира още Ваньо Танов.

източник: 24 часа

Previous articleОчакват 15% ръст в цената на земеделската земя
Next articleСлагат нови спирки с пейки и осветление

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...