Изненада: Пълно с хора на протеста срещу EVN

0

С викове и плакати „Мафия”, „EVN вън” и „Не на узаконения рекет” протестиращи свиленградчани преминаха пътя от площада пред общинската администрация до офиса наEVN. Митингът против високите сметки за ток събра неочаквано много свиленградчани. Над 2 хиляди недоволни от всякакви възрасти скандираха против монопола на енергото.

Неочаквано за протестиращите по това време в Свиленград се оказа енергийният министър, който покани организаторите на среща в общинската администрация.

Мартин Айвазов, Деси Георгиева, самотната майка, с чиято сметка започна кампанията във Фейсбук, Дамян Николов и Христо Тодоров се срещнаха с Делян Добрев. След 15-минутната среща протестиращите не излязоха доволни.

Единственото, което разбрах от срещата и ми беше наистина важно, са разходите на енергийно дружество за консултации, каза Дамян Николов. Те са дали 35 милиона лв. за консултации, възмутен беше той. Не знам от какво толкова са имали нужда да ги консултират, но единственият реален резултат, който виждам, са високите сметки. Ако това са ги консултирали за толкова много пари, свършили са си работата.

Не знам какво един министър може да обещае на един обикновен човек, допълниха още организаторите на протеста. Министрите не оправят държавата, както се вижда, но хората могат да си я оправят, ако са единни.

За 60-годишният Христо Тодоров национализацията на ЕРП-ата е единственият начин нещата да се оправят. Той също не беше доволен от разговора с министър Добрев.

Шествието тръгна към енергото със запалени свещи, свирки и възгласи „Мафия”. В неработния ден на дружеството, протестиращите забиха плакатите и исканията си на оградата на офиса на EVN в Свиленград. Там поставиха и запалените си свещи.

Един от протестиращите забеляза светещи крушки през деня пред централата на енергото и във фоайето.

„Кой им плаща тока на тези? В почивен ден и по светло. Ние!” Това беше повод за още викове „Мафия”.

Малко по-късно за среща с активисти на ГЕРБ пристигна и Цветан Цветанов. Възрастни хора го посрещнаха с думите: Костов е виновен за проблема.

Цветанов им отговори, че той наистина е подписал договорите, но хората са си го били избрали.

Да, ама последно избрахме вас и вие трябва да оправите нещата, категорични бяха пенсионерите.

Организатори и протестиращи решиха, че няма да спрат дотук. Нови протести се очакват през следващата седмица.

повече снимки: по-късно на страницата ни във Фейсбук

Previous articleМитничари подозират нова чистка заради лоши оценки
Next articleЕнергийният министър обеща спешна промяна на закони

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...