Добив на газ край Свиленград до две години

0

До две години може да започне добив на газ край Свиленград, вече са готови предварителните проучвания, които дават основание да се смята, че може да има три находища на поне 3 милиарда кубически метра газ в региона. Новината беше съобщена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково.

Според данните на министъра тези количества отговарят на сегашното потребление на страната за цяла година, ако запасите бъдат използвани само в региона, то те биха стигнали за десетки години. Министър Добрев подчерта, че има вариант до пет години България да използва само собствени източници на газ.

Сега от собствени сондажи се покриват само 15 % от потребностите на страната. В същото време общината на чиято територия находищата се експлоатират ще получи 45 милиона долара при сегашните цени на газта. Според кмета на Свиленград Георги Манолов при по евтин газ с 35 на сто, каквато е цената на собствените находища, разходите за отопление на обществените сгради в региона ще паднат с 50 %.

Вибрационните проучвания на залежите са обхванали 914 квадратни километра в блок Тракия, другата им част е в Турция където вече са открити 3 нефтени и 24 газови находища.

Има голяма вероятност за газови находища в размер до 5 милиона кубика газ в района на Свиленград, което означава, че след проведената 3Д сеизмика тази година и проучвателните сондажи може да започне добив в следващите няколко години. Това находище, ако е 3 милиарда кубика или над 3 милиарда, означава, че е от национално значение. Цената на местния газ от всяко находище, което имаме, е с 35 % по- евтина от която и да е вносна алтернатива, коментира министър Добрев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...