Добив на газ край Свиленград до две години

0

До две години може да започне добив на газ край Свиленград, вече са готови предварителните проучвания, които дават основание да се смята, че може да има три находища на поне 3 милиарда кубически метра газ в региона. Новината беше съобщена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково.

Според данните на министъра тези количества отговарят на сегашното потребление на страната за цяла година, ако запасите бъдат използвани само в региона, то те биха стигнали за десетки години. Министър Добрев подчерта, че има вариант до пет години България да използва само собствени източници на газ.

Сега от собствени сондажи се покриват само 15 % от потребностите на страната. В същото време общината на чиято територия находищата се експлоатират ще получи 45 милиона долара при сегашните цени на газта. Според кмета на Свиленград Георги Манолов при по евтин газ с 35 на сто, каквато е цената на собствените находища, разходите за отопление на обществените сгради в региона ще паднат с 50 %.

Вибрационните проучвания на залежите са обхванали 914 квадратни километра в блок Тракия, другата им част е в Турция където вече са открити 3 нефтени и 24 газови находища.

Има голяма вероятност за газови находища в размер до 5 милиона кубика газ в района на Свиленград, което означава, че след проведената 3Д сеизмика тази година и проучвателните сондажи може да започне добив в следващите няколко години. Това находище, ако е 3 милиарда кубика или над 3 милиарда, означава, че е от национално значение. Цената на местния газ от всяко находище, което имаме, е с 35 % по- евтина от която и да е вносна алтернатива, коментира министър Добрев.

Previous articleЕнергийният министър обеща спешна промяна на закони
Next articleЦветанов: Опозицията забрави „Батко и Братко”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...