Цветанов: Опозицията забрави „Батко и Братко”

0

Сергей Станишев бързо забрави „Батко и Братко“ – това каза на среща с активисти в Свиленград вицепремиерът и министър на вътрешните работи и заместник-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по повод изявлението на лидера на БСП, че ГЕРБ праща страната към Средновековието, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Цветанов подчерта, че именно при правителството на Сергей Станишев бяха спрени европейските фондове за България, а при правителството на ГЕРБ те бяха пуснати отново. Точно при управлението на БСП страната ни беше известна с магистрални грабежи, припомни Цветанов и подчерта, че правителството на ГЕРБ се справи с тези проблеми в условията на тежката финансова криза.

“Опозицията може да говори много популистки неща, защото те са по-лицеприятни, но ние говорим за съвсем реални политики. Пореден пример за това са договорените 15 милиарда евро от европейския бюджет за България. Вицепремиерът каза още, че правителството е протегнало ръка на всички общини, когато са имали проблем. Пример за това е бедственото наводнение в хасковското село Бисер. Точно тогава е реализирано много добро сътрудничество между министрите и местните власти. Цветан Цветанов каза още, че по време на наводнението, е било много лесно да се работи с добре изградения кризисен щаб в Свиленград, управляван от председателя на Общинския съвет Георги Еленков, който е организационен секретар на ГЕРБ. В същото време е била изключително тежка комуникацията с ръководството на община Харманли, избрано от БСП.

Диаметрално противоположни политически сили се обединяват срещу ГЕРБ с цел да се върнат на власт в една безпринципна шарена коалиция, която би довела до връщане на статуквото от преди управлението на ГЕРБ, каза още Цветан Цветанов. Подобно коалиране обаче не е ползотворно за страната и затова ГЕРБ ще участва самостоятелно на изборите и ще се бори за самостоятелно управление, допълни Цветанов.
ГЕРБ реализира отдавна забравени във времето проекти като моста Видин – Калафат, припомни още Цветан Цветанов.

В района на Свиленград пък са открити няколко перспективни находища на газ, каза министърът на икономиката Делян Добрев. Проучванията на района започнаха през лятото. Това е една от концесиите, които даде това правителство, припомни икономическият министър. Той уточни, че според последните законови промени 50 % от това, което печели държавата от природните богатства ще се връща в общините, което ще доведе до тяхното развитие.

Добрев подчерта още, че много години не са давани концесии на евентуални находища на природни богатства. Единствената фирма с концесия в Черно море била тази на Красимир Георгиев – Фронтиера, а той се опитвал да изнудва световни компании, за да им преотстъпи концесията, която той е взел само за 200 хиляди. Сега страната очаква два милиона евро от концесията на блок „Хан Аспрух“. Очаква се до четири години България да стане енергийно независима като сама покрива нуждите си от газ от новите находища. Енергийният министър посочи като успех за управлението на ГЕРБ създаването на единен орган за природните богатства. Преди това с концесиите са се занимавали три министерства. Служители са свидетелствали, че за да бъде подписана всяка една концесия са били искани пари „под масата“ за това, допълни Добрев. Заради това сегашното министерство на икономиката е наследило над 1300 преписки ,някои от които са залежали по 12 години.

Благодарение на дадена от това правителство концесия в един район с изключително висока безработица, са създадени 1500 нови работни места в три находища. Средната заплата там сега е 2000 лева. Делян Добрев каза още, че реално страната е излязла от кризата след като миналата година е отчетен 1 % икономически растеж, но той не е достатъчен, за да бъде усетен от хората. Добрев бе категоричен, че се прави всичко възможно, за да се подобри икономическото състояние на страната и хората. И припомни, че правителството на ГЕРБ е вдигнало с около 30 пъти усвояемостта на европейските фондове. Добрев посочи като едни от виновниците за това състояние на страната бившия еврокомисар Меглена Кунева, която е подписала за затварянето на блокове на АЕЦ Козлодуй преди изтичането на 30-годишния им експолатационен срок. Освен това, точно правителството, в което е участвала е продало ЕРП-тата без никакви права и следприватизационен контрол, който е изтекъл преди идването на власт на ГЕРБ.
„Абсолютно невъзможно е разтрогването на приватизационните договори, сключени от други правителства. 8 години държавата не е взела нито един лев от дяловото си участие в ЕРП-тата, по силата на договорите. Затова и е било решено да се пристъпи към продажбата на процентите, които не дават право на глас и намеса в управлението на дружествата“, обясни още Добрев. Освен това не това правителство е сключило договорите с ТЕЦ Марица 1 и 3 за скъпия ток, припомни енергийният министър. „Това е направено от предишните правителство, а сега на това се е наложило да изкупува в следващите 15 години скъпият ток от тези дружества по силата на стария договор“, уточни Добрев.

Само в Област Хасково ще дойдат 2 милиона евро за енергийна ефективност за санирането на болници, училища и детски градини в близките месеци, добави енергийният министър. Цветан Цветанов и Делян Добрев се срещнаха с активисти и симпатизанти на ГЕРБ в Свиленград.

източник: Агенция Фокус

Previous articleДобив на газ край Свиленград до две години
Next articleСвиленградско участие в „Под прикритие”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...