Протест и тази неделя

0

Поредно протестно шествие се подготвя в Свиленград тази неделя, навръх националния празник на България. Организаторите обявиха, че ще се включат в националните протести на трети март, а обявеният начален час е 11.00, на площада пред Свилена.

Исканията на протестиращите ще бъдат прочетени по-късно от трибуната на площад „14 март”, каза Огняна Господинова. Ние също ще поднесем венци и цветя пред паметника на загиналите по време на войните от свиленградска община, за да покажем своето уважение и почит.

Именно на трети март ще бъде открита и подписката в подкрепа на декларацията с искания, които ще бъдат изпратени до президента. Тогава ще бъдат обявени официално и местните искания. Организаторите за пореден път заявиха, че протестът няма политически характер, а гражданска промяна.

В декларацията до държавния глава пише: Ние, гражданите на Свиленград се обявяваме в подкрепа на националните искания относно ЕРП-ата. Незабавно преразглеждане на договорите им, намаляване на цените и регулация на ценообразуването, както и използване на евтината електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” за задоволяване потребностите на страната. Деклараторите заявяват още, че като граждани и данъкоплатци на тази държава настояват за редица промени, сред които: провеждане на Велико народно събрание и промяна на Конституцията, граждански квоти във всички регулаторни органи и комисии на ротационен принцип, не повече от два мандата за народните представители, въвеждане на реални мерки за стимулиране на раждаемостта, като премахване на обвързването на детските надбавки с дохода. Приоритет в икономическото развитие на страната да бъде стимулирането на средния и малкия бизнес. Декларацията завършва с искането за достоен живот в родината за нас, нашите деца и родители. (пълният текст ще добавим утре)

Вече има избран инициативен комитет. В него влизат Огняна Господинова, Виктория Костадинова, Живко Желев, Атанас Господинов, Петко Петков, Ангел Петров и Стефан Стойчев. Идеята за създаването му възникна спонтанно по време на последния протест пред офиса на EVN в Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...