Продават терена за зоната. Общината иска от купувача 500 застроени квадрата

0

Земята, на която общината в Свиленград планираше да изгради индустриална зона в съдружие с австрийска компания, ще бъде продадена. Това решиха общинските съветници, след последните консултации и разговори относно възможностите, които предоставя закона.

Промяната в закона за публично-частното партньорство развали дългогодишните планове на местната власт за изграждането на зоната, буквално на финалната права. Чуждата компания „Вертбау” беше приготвила за внасяне в капитала на смесеното дружество своя дял от 2 млн. 800 хил. лв. Регистрацията в съда обаче може да се окаже невъзможна, а дружеството – незаконно, предупредиха юристи и така инвеститорът получи предложение да изчака.

По-нататъшните опити на местната власт с вещи лица от Министерството на финансите да намери тълкувание на казуса, се оказаха неуспешни. Така се стигна за предложението за продажба на терена от 92 дка по пътя за свиленградското село Момково.

След много дебати, решихме, че общината все пак трябва да има някаква собственост в рамките на терена, за да гарантира разкриването на така необходимите на града трайни работни места, заяви зам.-председателят на Общинския съвет Христо Щерев.

Въпросната собственост ще бъде записана като клауза в договора с евентуалния купувач. С нея той ще се задължи да построи, въведе в експлоатация и предаде като общинска собственост обект от 500 кв. м „за обществено обслужване”. Това да стане в срок от две години от сключването на договора.

Други гаранции за реализирането на първоначалните планове са изискванията купувачът да не променя предназначението на терена в следващите 25 години, застрояването му в рамките на две години, още през първата година да бъдат открити 30 работни места само за свиленградчани, 400 хил. лв. дарение за изграждане на пътна връзка с магистрала Марица и сума за изпълнение на инфраструктурата вътре в зоната.

Общината преди време плати 230 хил. лв., за да купи бившето селскостопанско летище от Министерството на земеделието и да кандидатства по програма ФАР за изграждането на индустриална зона, коментира кметът инж. Георги Манолов. Сега тази земя се оценява на 565 хил. лв. и това ще бъде началната цена на конкурса.

Теренът се оскъпи заради направените подобрения и изграждането на довеждаща инфраструктура и ремонтиран път. Бяха направени допълнителни проучвания за развитие на зоната и намерен инвеститор. Така оценката на терена скочи двойно.

Искаме този, който ще построи 18 хил. кв. метра площ, да ни даде и въведе в експлоатация 500 кв. м площ. Приходите от нея ще ни гарантират връщане на тези 230 хил., които някога дадохме за покупка на имота, заяви кметът Манолов. Въпросът е да предизвикаме достатъчно интерес от страна на инвеститори, които да се явят на конкурса. Дали сме прави ще стане ясно след месец и половина.

Previous articleТрима ученици пострадаха в пътен инцидент
Next articleВласт и граждани на среща

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...