Власт и граждани на среща

0

Исканията на протестиращите през последните седмици свиленградчани бяха внесени в кметството. Подписи под декларацията, адресирана до общинския съвет и градоначалника, досега са сложили 335 свиленградчани, каза Даниела Василева от инициативния комитет. Декларацията беше допълвана през последните дни и с други предложения. Седем души от инициативния комитет на протестиращите присъстваха на днешното заседание на общинския съвет и поискаха да прочетат исканията си пред градската управа.

Зам.-председателят на ОбС Христо Щерев предложи това да стане на „друг форум”. Това са 10-15 искания, които такъв разговор, за една или пет минути, не може да стане, ако искаме да постигнем резултат, каза той.

Аз мисля, че ние, гражданите на Свиленград, сме ви избрали, за да реагирате на нашите искания. Така че отделете от ценното си време да ни изслушате, отговори Огняна Господинова. Ние искаме обществен дебат.

Аз ще остана да слушам. Всеки който иска също може да го направи, каза председателят на местния парламент Георги Еленков. Част от групите на ГЕРБ и БСП останаха, за да разгледат точка по точка исканията.

След срещата, протестиращите казаха, че ще проверят някои от отговорите, които са получили, но като цяло са доволни от това, че са били изслушани. Общинските съветници коментираха, че по всички поставени въпроси от доста време се работи и явно граждани и местна власт мислят в една посока. На някои от предложенията заявиха, че има механизъм къде и как да бъдат внесени, за да се разгледат и дебатират.

Не бях изненадан от присъствието на граждани на общинската сесия, каза кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. И друг път е имало граждани, когато са се разглеждали важни и обществено значими теми. Това е тяхно право. Заседанията са открити. Колкото повече хора присъстват, толкова по-добре. Но е важно гражданите да са тук и когато се обсъжда бюджета, защото тогава могат да преследват реално своите искания, при поемането на дълг от страна на общината за изпълнението на различни проекти, при провеждането на различни търгове, добави той, имайки предвид рехавата зала от заинтересовани в подобни случаи.

Манолов заяви, че ще отговори на исканията на гражданите в срок и начин, съобразен със закона за местното самоуправление.

Част от исканията

Основната част от исканията, отправени към градската управа са: активна подкрепа за малкия и средния бизнес, земеделците и животновъдите, чрез адекватни нива на местни данъци, такси и услуги; предприемане на мерки за противопоставяне на монопола на ВиК Хасково и понижение на цената на водата; 50% реално гражданско участие в местното управление; обществен дебат относно насоките за развитие на общината; създаване на условия за развитие на селски туризъм, по-строги мерки за бежанците, по-ефективна охрана по селата като противодействие на битовата престъпност, намаляване на цените на разрешителните на таксита, търсени на възможности за филиал на университет, да се обърне внимание на спорта като в многофункционалната спортна зала се предвидят тренировъчни зали за всички спортове и др.

Previous articleПродават терена за зоната. Общината иска от купувача 500 застроени квадрата
Next articleЧастна фирма събира таксите за дезинфекция на пункта

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...