Дезинфекцията пак на държавата

0

Държавата прекрати договора с фирма „Пи Еф Си” ЕООД за дезинфекция на граничен пункт „Капитан Андреево”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Тези дни бившия депутат от левицата Румен Петков подаде сигнал за злоупотреба с държавна власт и предупреди, че ще го внесе в прокуратурата. При такса дезинфекция 20 лв., още 10 лв. струва услугата на фирмата.

„В последните 24 часа са минали през това КПП 1000 коли, 60 автобуса и 500 камиона, което прави 15 000 лв. за едно денонощие и половин милион месечно. Преди месец тази процедура се извършваше от държавна структура, каза тогава Румен Петков.

Фирмата „Пи Еф Си“ ЕООД е регистрирана за участие за изпълнение на поръчката на 8 март, а на 12 март вече я печели, с което се убеждаваме, че тази фирма е създадена да краде, допълни той.

Миналата седмица шофьори ни сигнализираха, че вече не плащат таксите в СИБанк, за което svilengrad24 писа, и показаха касови бележки.

Таксите и преди бяха същите, каквито плащахме и в СИБанк, казаха тогава водачите на превозни средства. Защо обаче трябва да отиват в частни ръце?

„Тази банка само събираше таксите, без да се правят инвестиции от нейна страна, а всичко беше за сметка на агенцията – по отношение на заплати, на закупуването на дезинфекти и поддържане на съоръженията”, отговори Йордан Войнов тези дни на обвиненията.

Шефът на Агенцията за безопасност на храните обясни, че сега частната фирма поемала препаратите, оборудването и заплатите на служителите, които до тогава били на граждански, а не на трудов договор. Изникнал и проблем с инспекцията по труда, защото служителите са на 24-часов режим на работа, а при това положение не могат да ползват отпуск, нито им се начислява стаж.

За възникналия скандал Румен Петков обвини служебното правителство. Министърът на земеделието и храните Иван Станков заяви, че процедурата по сключване на договора е осъществена преди встъпването му в длъжност.

„Както посочва г-н Петков, фирмата е регистрирана на 8 март т.г. и спечелва поръчка на 12 март. Служебното правителство встъпва във функция на 13 март и не може да се прехвърля вината на него”, уточнява министърът.

Previous articleСвиленградчани обвинени във вземане на подкуп
Next articleФутболни надежди се върнаха с купа от Франция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...