Дезинфекцията пак на държавата

0

Държавата прекрати договора с фирма „Пи Еф Си” ЕООД за дезинфекция на граничен пункт „Капитан Андреево”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Тези дни бившия депутат от левицата Румен Петков подаде сигнал за злоупотреба с държавна власт и предупреди, че ще го внесе в прокуратурата. При такса дезинфекция 20 лв., още 10 лв. струва услугата на фирмата.

„В последните 24 часа са минали през това КПП 1000 коли, 60 автобуса и 500 камиона, което прави 15 000 лв. за едно денонощие и половин милион месечно. Преди месец тази процедура се извършваше от държавна структура, каза тогава Румен Петков.

Фирмата „Пи Еф Си“ ЕООД е регистрирана за участие за изпълнение на поръчката на 8 март, а на 12 март вече я печели, с което се убеждаваме, че тази фирма е създадена да краде, допълни той.

Миналата седмица шофьори ни сигнализираха, че вече не плащат таксите в СИБанк, за което svilengrad24 писа, и показаха касови бележки.

Таксите и преди бяха същите, каквито плащахме и в СИБанк, казаха тогава водачите на превозни средства. Защо обаче трябва да отиват в частни ръце?

„Тази банка само събираше таксите, без да се правят инвестиции от нейна страна, а всичко беше за сметка на агенцията – по отношение на заплати, на закупуването на дезинфекти и поддържане на съоръженията”, отговори Йордан Войнов тези дни на обвиненията.

Шефът на Агенцията за безопасност на храните обясни, че сега частната фирма поемала препаратите, оборудването и заплатите на служителите, които до тогава били на граждански, а не на трудов договор. Изникнал и проблем с инспекцията по труда, защото служителите са на 24-часов режим на работа, а при това положение не могат да ползват отпуск, нито им се начислява стаж.

За възникналия скандал Румен Петков обвини служебното правителство. Министърът на земеделието и храните Иван Станков заяви, че процедурата по сключване на договора е осъществена преди встъпването му в длъжност.

„Както посочва г-н Петков, фирмата е регистрирана на 8 март т.г. и спечелва поръчка на 12 март. Служебното правителство встъпва във функция на 13 март и не може да се прехвърля вината на него”, уточнява министърът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...