Махнаха дезинфекцията

0

Задължителната дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево отпадна. Това стана няколко седмици след скандала, при който „златният гьол” премина от държавата в частни ръце.

От 24 април вечерта бе преустановено преминаването през наричания от шофьорите „златен гьол“ – плитък басейн с различни дезинфекциращи разтвори. Причината за решението е, че центърът за оценка на риска е преценил, че в момента няма опасност от пренасяне на шап в България.

Дезинфекцията беше върната, след като в началото на 2011 г. в Бургаско бяха открити огнища на заболяване от шап. Агенцията по храните въведе изискване всички автомобили да преминават дезинфекция на граничните пунктове с Турция – Лесово и Капитан Андреево. Според справка, поискана от „Капитал Daily“, през миналата година постъпленията от нея са за над 9.1 млн. лв.

През последните седмици около дезинфекцията се развихри скандал. Дни преди идването на служебното правителство, „гьолът” премина в ръцете на софийската фирма Пи Еф Си. Така тя трябваше да събира 20 лв. такса от камион и 10 лв. такса за обслужване. Според обясненията на агенцията по храните, мярката се наложила, след като инспекцията по труда дала предписание на ведомството да не сключва граждански договори с работещите на „локвата“, а впоследствие се установило, че няма свободен щат, за да бъдат назначени на трудови договори. Фирмата пък щяла да работи в рамките на комисионата, която преди това е давана на СИБанк за превод на таксата, като същевременно ще наеме служители и ще плаща консумативите, казаха тогава от ведомството.
След като случаят обаче нашумя сред медиите договорът с фирмата Пи Еф Си беше прекратен, а малко по-късно шефът на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов подаде оставка.

Така 16-те служители, които работиха на дезинфекцията на Капитан Андреево, първо преминаха на трудови договори към Пи Еф Си, после бяха отстранени, след прекратяването на договора с фирмата, тъй като вече се водеха на щат там. За няколко седмици на дезинфекцията работиха други служители, получили назначения след връщането на дезинфекцията към държавата. Сега се очаква и те да бъдат отстранени.

Previous articleНаши рокери в мотошоу
Next articleНашенка представя „Пътят на сърцата” в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...