Шефът на митницата представи проекта за ремонт на пункта пред Световната банка

0

Представители на Световната банка от Вашингтон и София, на министерството на търговията и митниците в Турция и финансовото министерство на България посетиха митниците на турско-българската граница на Капъкуле и Капитан Андреево. Срещата бе инициирана от Европейската комисия и правителството на Турция. Целта бе да се извърши наблюдение и оценка на оперативните гранични мениджърски практики.
На Митнически пункт Капитан Андреево гостите се срещнаха с ръководството и митнически служители на Митница Свиленград.

Началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов представи мащабния проект за реконструкция на МП „Капитан Андреево” и очакваните резултати. Граничен и митнически контрол на една линия, оптимизиране на времето за обработка и проверка на превозните средства и пътникопотока чрез изграждане на двойно повече платна на изхода и входа, общо 36.

Предвижда се изграждане на още 3 нови халета за физическа проверка, както и монтирането на още рентгенови системи, сподели още Караиванов.

Проектът се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие и средства от държавния бюджет, а целта е пунктът да отговаря на световните стандарти като външна граница на Европейския съюз.

Началникът на Митница Свиленград запозна гостите и със структурата и дейността на митническата администрация. Той акцентира върху успехите в борбата с контрабандата и наркотрафика като представи сравнителен анализ през последните години.
Особен интерес прояви представителят на Световната банка към работата на Митница Свиленград във връзка с нарушенията на права върху интелектуална собственост, при които общият брой на задържаните от митническите служители на МП Капитан Андреево от началото на годината до момента стоки надхвърля 35 000 артикула, а през изминалата 2012-та над 100 000 артикули.

По-късно гостите се запознаха и с практическата работа, свързана с митническия контрол, осъществяван на вход и изход на МП Капитан Андреево.

Previous articleВицепрезидентът Попова в Свиленград на път за Одрин
Next articleСвиленградски месни продукти печелят златни медали на престижно изложение във Франкфурт

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...