Шефът на митницата представи проекта за ремонт на пункта пред Световната банка

0

Представители на Световната банка от Вашингтон и София, на министерството на търговията и митниците в Турция и финансовото министерство на България посетиха митниците на турско-българската граница на Капъкуле и Капитан Андреево. Срещата бе инициирана от Европейската комисия и правителството на Турция. Целта бе да се извърши наблюдение и оценка на оперативните гранични мениджърски практики.
На Митнически пункт Капитан Андреево гостите се срещнаха с ръководството и митнически служители на Митница Свиленград.

Началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов представи мащабния проект за реконструкция на МП „Капитан Андреево” и очакваните резултати. Граничен и митнически контрол на една линия, оптимизиране на времето за обработка и проверка на превозните средства и пътникопотока чрез изграждане на двойно повече платна на изхода и входа, общо 36.

Предвижда се изграждане на още 3 нови халета за физическа проверка, както и монтирането на още рентгенови системи, сподели още Караиванов.

Проектът се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие и средства от държавния бюджет, а целта е пунктът да отговаря на световните стандарти като външна граница на Европейския съюз.

Началникът на Митница Свиленград запозна гостите и със структурата и дейността на митническата администрация. Той акцентира върху успехите в борбата с контрабандата и наркотрафика като представи сравнителен анализ през последните години.
Особен интерес прояви представителят на Световната банка към работата на Митница Свиленград във връзка с нарушенията на права върху интелектуална собственост, при които общият брой на задържаните от митническите служители на МП Капитан Андреево от началото на годината до момента стоки надхвърля 35 000 артикула, а през изминалата 2012-та над 100 000 артикули.

По-късно гостите се запознаха и с практическата работа, свързана с митническия контрол, осъществяван на вход и изход на МП Капитан Андреево.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...