Отварят запушена от десетилетия улица

0

Кръстовището на улиците „Пейо Яворов” и „Стефан Караджа” ще бъде отворено за движение, след като повече от две десетилетия стои „запушено”. 43-ма жители в единия от блоковете срещу поликлиниката, са сложили парафите си под подписка, в която заявяват, че те и семействата им са против. Възражението беше внесено за разглеждане в общинския съвет, а днес го коментираха в комисията по териториално и селищно устройство.

Част от мотивите на живеещите в блока са: няма видимост, улицата е тясна, има стълб на пътното платно, планираната на завоя мантинела ще пречи на достъпа на линейка до входа, а самият завой минава на 40 см от стълбите на жилищната сграда.

Хората настояват местната власт да покаже „истинска грижа” като остави затворено кръстовището, където преди 1979 г. са се случвали многобройни пътни произшествия.

На комисията днес стана ясно, че пътят все пак ще бъде отворен и по него автомобили ще минават. Ремонтът е част от проект, по който общината е получила финансиране, а улицата е затворена преди години не по план, а по усмотрение на живеещи в блока, т. е. незаконно.

Мнението на местната власт е, че преустройството е в обществен интерес. Целта на отварянето на кръстовището е да облекчи трафика около района на пазара и да го изведе малко встрани от централната градска част.

Първоначално замислената реорганизация обаче ще претърпи някои корекции. Завоят, до сами стълбите на входа, вече е отдалечен от тях. По думите на специалистите, разстоянието до пътното платно е три метра. Ще има и мантинела. Улицата ще стане еднопосочна като движението ще бъде „изтеглено” от близкото до блока пътно платно. Трафикът ще бъде възможен само в посока от ул. „Яворов” към „Стефан Караджа”(т.е от пазара към центъра).

Според местната власт, електрическият стълб, забит направо в пътното платно, по което предстои да преминава трафика, не е пречка, тъй като по първоначален план се предвиждало неговото премествана на тротоара. В другото платно ще бъдат разчертани 7 парко места, други четири ще има встрани от блока.

В този район се очаква изграждането на още парко места, включително и за таксита. Те са предвидени на мястото пред железарията, където сега е градинката. Сред нововъведенията в района е и очаквано отваряне на друга улица, в близост до пощата, от която да се отлива и част от трафика покрай кръговото.

Previous articleПодписаха договора за канализацията на Гарата и Гебран. „Райкомерс” ще работи в кв. Изгрев.
Next article„Мерцедес” се преобърна в лозя края магистрала „Марица”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...