Уникален атракцион в Мезек отвори врати за туристи

0

Уникален средновековен атракцион беше открит днес в района на крепостта край село Мезек. Военен лагер с палаткови съоръжения, каруци и макети на коне са само малка част от атракциите, които вече ще посрещат посетителите на Средновековната крепост.

Всички гости на събитието имаха възможност да видят възстановка на средновековен военен лагер, а в последвалото настъпление участие взеха популярни актьори – Любен Чаталов, Пламен Сираков, Дидо Мачев и Георги Керменски. В масовите сцени се включиха и много местни любители-актьори и спортисти.

Военното настъпление завърши без сражение под стените на крепостта. Такива са и част от историческите сведения за третия кръстоносен поход, преминал през българските земи. Гостите получиха покана да влязат във вътрешността на крепостта, където видяха и втората част на постановката – дружелюбното посрещане на групата кръстоносци, след договореното примирие.

С проекта на община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” беше реставрирана изцяло средновековната крепост. Освен военен лагер са предвидени още игри за туристите – пейнтбол, стрелба с лъкове, арбалети, хвърляне на ласо и други. Изградена е и пикник зона с маси и столове от дънери.

„Радваме се, че с този проект създаваме атрактивен туристически продукт, за да привличаме в село Мезек и региона повече както родни, така и чуждестранни посетители”, заяви ръководителят на проекта инж.Иванка Димитрова.

Целта на проекта е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек. Той е финансиран от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., а общата му стойност е 3 142 267 лева.

В крепостта бяха представени и традиционни за региона храни и продукти – малеби, месни ястия от свиленградски производители, погачи, вино и вода.

По-късно днес ще бъде представена и възстановка на ритуали и обичаи от времето на траките на Тракийската куполна гробница от 21 ч. тази вечер. Спектакълът включва и богати мултимедийни ефекти, с чиято помощ ще се представят по зрелищен начин лов на дивеч, ритуално погребение и тракийски танци. Ще се представят и единствените в световен мащаб триизмерни холограми на исторически предмети, открити в гробницата. В тях участие ще вземе и най-популярният ни магьосник Астор.

Предстои още пътят до гробницата да бъде изрисуван с изкуството стрийт арт и велоалея до свиленградското село.

Previous articleМагистрала под магистралата откриха археолози
Next articleЛовни сцени край Тракийската куполна гробница в село Мезек

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...