Уникален атракцион в Мезек отвори врати за туристи

0

Уникален средновековен атракцион беше открит днес в района на крепостта край село Мезек. Военен лагер с палаткови съоръжения, каруци и макети на коне са само малка част от атракциите, които вече ще посрещат посетителите на Средновековната крепост.

Всички гости на събитието имаха възможност да видят възстановка на средновековен военен лагер, а в последвалото настъпление участие взеха популярни актьори – Любен Чаталов, Пламен Сираков, Дидо Мачев и Георги Керменски. В масовите сцени се включиха и много местни любители-актьори и спортисти.

Военното настъпление завърши без сражение под стените на крепостта. Такива са и част от историческите сведения за третия кръстоносен поход, преминал през българските земи. Гостите получиха покана да влязат във вътрешността на крепостта, където видяха и втората част на постановката – дружелюбното посрещане на групата кръстоносци, след договореното примирие.

С проекта на община Свиленград „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” беше реставрирана изцяло средновековната крепост. Освен военен лагер са предвидени още игри за туристите – пейнтбол, стрелба с лъкове, арбалети, хвърляне на ласо и други. Изградена е и пикник зона с маси и столове от дънери.

„Радваме се, че с този проект създаваме атрактивен туристически продукт, за да привличаме в село Мезек и региона повече както родни, така и чуждестранни посетители”, заяви ръководителят на проекта инж.Иванка Димитрова.

Целта на проекта е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек. Той е финансиран от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., а общата му стойност е 3 142 267 лева.

В крепостта бяха представени и традиционни за региона храни и продукти – малеби, месни ястия от свиленградски производители, погачи, вино и вода.

По-късно днес ще бъде представена и възстановка на ритуали и обичаи от времето на траките на Тракийската куполна гробница от 21 ч. тази вечер. Спектакълът включва и богати мултимедийни ефекти, с чиято помощ ще се представят по зрелищен начин лов на дивеч, ритуално погребение и тракийски танци. Ще се представят и единствените в световен мащаб триизмерни холограми на исторически предмети, открити в гробницата. В тях участие ще вземе и най-популярният ни магьосник Астор.

Предстои още пътят до гробницата да бъде изрисуван с изкуството стрийт арт и велоалея до свиленградското село.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...