Ловни сцени край Тракийската куполна гробница в село Мезек

0

За първи път у нас разглеждаме артефакти чрез холографски изображения

Младежи, облечени в тракийски одежди, показаха как в миналото хората са ловували, а девойки – самодиви демонстрираха ритуални танци на радостта. Това бе част от спектакъла, подготвен за откриването на атракциите на Тракийската куполна гробница край село Мезек. В пресъздаването на тракийските магически ритуали се включиха и най-популярният ни магьосник Астор, който поглъщаше огън сред самодивите, както и актьорите Дидо Мачев и Георги Керменски. Режисурата на популярния в артистичните среди Светлозар Гагов впечатли и с идеята част от сцените на лова да бъдат зад параван, а сенките от копията на актьорите любители „пробождаха” глигани, сърни и други диви животни, представени на мултимедия.

Събитието събра над 400 местни жители, които с интерес наблюдаваха как младите актьори се превъплъщават в образа на прадедите ни. Възстановката беше част от програмата по откриването на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” на община Свиленград.

Всички присъстващи на спектакъла имаха възможност да разгледат Тракийската куполна гробница, както и пътя до нея. Пътеката, която води до уникално съхраненото гробно съоръжение, е облагородена с изрисувани пана, показващи тракийски божества, легенди и обреди. Асфалтовият път, който води до гробницата, ще бъде изрисуван с 3D изображения чрез техниката „стрийт арт”, като една от иновативните дейности по проекта.

Под формата на холографски изображения са изработени и поставени в естествената им среда артефакти, открити при разкопките на гробницата. Световната иновация дава възможност на посетителите да разгледат в естествен размер, обемни и като „зад стъкло” откритите предмети на мястото, където са открити. Изображенията са разработени специално за проекта от екип от учени от Българската академия на науките.

„По този начин се прави мост между културите на нашето съвремие и ІV-ІІІ век преди Христа”, казва проф. Симеон Съйнов, един от създателите на уникалните холографски изображения.

Previous articleУникален атракцион в Мезек отвори врати за туристи
Next articleМитничари без висше атакуват Постановлението

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...