Митничари без висше атакуват Постановлението

0

Близо 20 митничари от Свиленград атакуват постановлението на МС, с което се въведе изискването да имат висше образование. Държавните служители от свиленградската митница са се присъединили към колективната жалба на съкратени от системата на митницата от цялата страна, сред които и такива от Бургас. На 12 юни беше насрочено заседание на СГС, където трябва да се гледа процедурата. Част от отстранените бургаски служители на митницата, обаче не са се явили, а заседанието е отложено.

Софийски адвокат е поел делото, разбра svilengrad24. Самите митнически служители, с които се опитахме да се свържем категорично отказаха да коментират подробности заради ранния етап на делото. Юристи обаче обясняват, че постановлението може да се пропука поради незаконосъобразност. Системата на митниците е единствената държавна администрация, в която е въведено изискването „висше образование” за оперативните служители. То на практика не се изисква при митнически контрол на плаца, например. Дори в страните от Европейския съюз, не висшистите преобладават в оперативната работа.

Преди време съкратени дългогодишни митнически служители коментираха, че не е възможно над 25 години да са отговаряли на изискванията за работното си място, а сега – не.

Постановлението влезе в сила през юни 2012 г. Вследствие на въведеното изискване за „висше образование” вън от системата останаха над 50 свиленградчани. Близо 200 в цялата страна са аут, защото нямат бакалавърска степен. На този етап няма информация колко от тях са се включили в колективния иск. Досега подаваните в съда искове бяха индивидуални и касаеха всеки отделен случай. Има други шест от махнатите, но през 2009 г., които са подали жалба до Комисията по дискриминация. Те не са били възстановени на предишните им работни места, а на жп гара, с различно, по-ниско възнаграждение, а в последствие отново съкратени.

Има минимална възможност текстовете на МС да бъдат атакувани и поради нищожност, отбелязват още юристи, което ще върне на работа автоматично всички уволнени.

Previous articleЛовни сцени край Тракийската куполна гробница в село Мезек
Next articleПолицейски синдикати от Балканите на конференция в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...