Низи тютюн разсипаха протестиращи на пътя за Гърция

0

Над 50 тютюнопроизводители блокираха за кратко пътя към ГКПП „Капитан Петко войвода” при Свиленград. В 11.00 часа те затапиха за 15 минути трафика в посока Гърция и изсипаха на асфалта кашони с готова продукция, която стъпкаха. По този начин протестиращите символично погребаха бранша, който няма да получава европейско финансиране през следващия програмен период 2014-2020, за разлика от други европейски страни. Протестът протече със скандирания „Не на дискриминацията”.

По този път минават работниците ни за да отидат да работят в южната ни съседка, където дневният надник е 4 пъти по-голям. Ние можем да си позволим да дадем по 15 лева на ден, а там плащат по 30 евро, заяви местен тютюнопроизводител. Разликата, по думите му, идвала от цената на тютюна и размера на доплащането.

Апелът ни е към управляващите, заяви Живко Желев, тютюнопроизводител от свиленградското село Мустрак. Да заминават за Брюксел и да преговарят.

Зам.-председателят на браншовата асоциация Асен Кичуков заяви, че тютюнопроизводителите ни са ощетени, а имат право да получават средства по член 68, регламент 73 от европейското законодателство, който урежда доплащанията за земеделските култури.

В България тютюнопроизводителите разчитат само на националните доплащания, за отпускането на които се налага всяка година да протестират. Те настояват държавната помощ за бранша да се гарантират със закон и да се увеличи на 160 млн. лв., в случай, че държавата не успее да договори европейски пари. По думите им друг сериозен проблем е контрабандата на цигари. Според тях нелегалния внос играе определяща роля в обезценяването на продукцията им и затова настояват да бъдат взети спешни мерки за ограничаването му.

Протестиращите заявиха, че са готови на гладна стачка пред Европейския парламент, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Previous articleПърва тренировка на Свиленград 1921
Next article„Огледална” видимост на възлови кръстовища

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...