Низи тютюн разсипаха протестиращи на пътя за Гърция

0

Над 50 тютюнопроизводители блокираха за кратко пътя към ГКПП „Капитан Петко войвода” при Свиленград. В 11.00 часа те затапиха за 15 минути трафика в посока Гърция и изсипаха на асфалта кашони с готова продукция, която стъпкаха. По този начин протестиращите символично погребаха бранша, който няма да получава европейско финансиране през следващия програмен период 2014-2020, за разлика от други европейски страни. Протестът протече със скандирания „Не на дискриминацията”.

По този път минават работниците ни за да отидат да работят в южната ни съседка, където дневният надник е 4 пъти по-голям. Ние можем да си позволим да дадем по 15 лева на ден, а там плащат по 30 евро, заяви местен тютюнопроизводител. Разликата, по думите му, идвала от цената на тютюна и размера на доплащането.

Апелът ни е към управляващите, заяви Живко Желев, тютюнопроизводител от свиленградското село Мустрак. Да заминават за Брюксел и да преговарят.

Зам.-председателят на браншовата асоциация Асен Кичуков заяви, че тютюнопроизводителите ни са ощетени, а имат право да получават средства по член 68, регламент 73 от европейското законодателство, който урежда доплащанията за земеделските култури.

В България тютюнопроизводителите разчитат само на националните доплащания, за отпускането на които се налага всяка година да протестират. Те настояват държавната помощ за бранша да се гарантират със закон и да се увеличи на 160 млн. лв., в случай, че държавата не успее да договори европейски пари. По думите им друг сериозен проблем е контрабандата на цигари. Според тях нелегалния внос играе определяща роля в обезценяването на продукцията им и затова настояват да бъдат взети спешни мерки за ограничаването му.

Протестиращите заявиха, че са готови на гладна стачка пред Европейския парламент, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...