„Огледална” видимост на възлови кръстовища

0

С огледала са обезопасени няколко кръстовища и невралгични точки в града, където видимостта е намалена и има предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Седем от огледалата са разположени на кръстовищата на „Георги Кирков” и „Христо Ботев” (до „Хъша”), на „Княз Борис I” и „Стефан Стамболов”, на „Княз Борис I” и „Д-р Сташимир Дочков”. В близост до центъра съоръженията са монтирани на „Георги Скрижовски” и „Васил Левски”, както и до старата баня. В района на парка огледала има на кръстовището на „Елин Пелин” и „Драган Цанков” и срещу бензиностанция „Еко”.

Огледало ще има и на кръстовището на „Гео Милев” и „Стефан Стамболов” (до „Св. Никола”). Общо 10 е планирано да бъдат монтирани.

В зависимост от диаметъра им огледалата струват около 100 лв. Решението за поставянето им е доста по-евтино от светофар, например, който излиза около 5-6 хил. лв., обясни председателят на транспортната комисия Николай Колев. През нощта, при светнати фарове на превозните средства, също може да се види приближаващ от главния път автомобил.

По-скъпи са новите пътни знаци, със соларни батерии. През деня те се захранват от батерията, а акумулатори, свързани с тях, дават енергия и светлина през нощта. Пътните знаци са поставени в района на училищата – ПГССИ „Христо Ботев”, СОУ „Д-р Петър Берон” и пощата. Два „Внимание! Деца” са монтирани на пешеходните пътеки в с. Капитан Андреево, откъдето минава натоварения трафик за Турция.

Общо 18 хил. лв. са отделени от общинския бюджет и с решение на комисията по безопасност са разпределени с цел по-безопасно предвижване на автомобили и пътници.

Няма и седмица от поставянето на новите придобивки и няколко от тях бяха повредени. Нощни вандали са изкривили конструкциите и променили посоката на пътни знаци и огледало.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...