Талантлив фотограф спечели стипендия „Аз ще уча и ще успея в България”

0

Талантливият свиленградски фотограф Христо Русев е лауреат на стипендиантската програма на Варненския свободен университет под мотото „Аз ще уча и ще успея в България“. 19-годишният възпитаник на професионалната гимназия в Свиленград е сред 23-мата отличници от различни градове в страната, на които са отпуснати едногодишни стипендии за обучение на обща стойност близо 70 хил. лв.

Христо Русев е кандидатствал за стипендията с есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България“. Друго необходимо условие за участие в програмата е зрелостниците да са завършили средното си образование в България с отличен успех през учебната 2012/2013 година.

„Считам, че България е моето място и мога да се реализирам тук, каза Христо Русев заsvilengrad24. Това и написах в есето, с което кандидатствах”, допълни той.

Казани от него, думите на Христо не звучат никак изкуствено, нито безпочвено. Все още ученик, негова снимка се появи в „Нешънъл Джиографик”, към друга проявиха интерес от „Ройтерс”. Въпреки крехката му възраст, не му липсваха нито кураж, нито сърце да организира различни изложби на своите фотоси. Една от последните обиколи различни градове на страната, а снимките бяха на изчезващи вече традиционни занаяти. В тях младият фотограф отново потърси историята… без преструвка и без фото шоп. Всъщност репортажните снимки отдавна са изместили пейзажите. Голямото развитие в професията идва и със снимките от наводнението през февруари миналата година, които бяха публикувани в различни национални печатни и интернет издания. Към една от тях проявиха интерес от „Ройтерс”. Наскоро репортаж с Христо Русев беше излъчен по БТВ.

Въпреки че вече има възможност да упражнява фотографската професия в престижно национално печатно издание – в-к „Преса”, където заминава да докаже таланта си, докато трупа стаж, Христо Русев предпочете съвсем различна специалност във Варненския свободен университет. „Международни отношения и право”. Христо Русев обяснява избора си с това, че иска да се развива в повече области. Стипендията ще покрие таксите за двата семестъра.

Previous articleПочнаха канала в „Изгрев”
Next articleВСС не избра председател на съда в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...