ВСС не избра председател на съда в Свиленград

0

Висшият съдебен съвет не избра председател на Районния съд в Свиленград. В четвъртък беше заседанието, на което трябваше да се реши кой от двамата кандидати – Христо Георчев или Кремена Стамболиева – Байнова ще стане административен ръководител на съдилището, отговарящо и за двата гранични пункта с Гърция и Турция при Свиленград. Георчев изпълнява тази длъжност отдавна, а Стамболиева е съдия в Районния съд.

До решението се стигнало след негативно становище, изпратено до висшия съдебен орган от председателя на окръжния съд в Хасково – Миглена Тянкова. В сигнали до Тянкова от Районен съд-Свиленград се казвало, че Стамболиева-Байнова предоставяла на съпруга си Димитър Байнов, служител на ДАНС- Хасково, дела на свои колеги, което Тянкова определя в писмото си като „не само за недопустимо, но и възмутително”. На въпрос на Сотир Цацаров дали знае за такъв интерес на съпруга си към делата, Стамболиева отговаря, че разбрала за него от сайта на ВСС, когато били качени становищата за нея.

От становището на комисията за Христо Георчев стават ясни и някои проблеми в работата на съда, установени при проверки на Инспектората на ВСС от 2009 до 2012 г. Констатациите са за забавяне на делата, нерегулярно електронно разпределение, противоречива практика, поради което 7 дела със страна Митница Свиленград са били прекратени по давност, слабости в организацията и др.

От 25 членния състав на ВСС, досегашният председател Христо Георчев получи 9 гласа в своя полза, които обаче не му бяха достатъчни. За избора са необходими 13 гласа. За Стамболиева-Байнова гласуваха само двама от членовете на ВСС.

Очаква се да бъде обявен нов конкурс за председател на съда. На сегашния избор място отделят Дневник, Mediapool и Правен свят.

Previous articleТалантлив фотограф спечели стипендия „Аз ще уча и ще успея в България”
Next articleРемонт и нови носии в читалището по проект с Турция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...