Почнаха канала в „Изгрев”

0

Започна работата по подмяната на водопровода и канализацията в „Изгрев”. Изпълнители на обществената поръчка в квартала станаха от „Райкомерс Конструкшън” ЕАД. Това е първият обект от големия инфраструктурен проект за над 48 млн. лв., който предвижда изграждането на канализационна мрежа в кв. Капитан Петко войвода и довършването на канала в кв. Гебран. Там дейностите ще се изпълняват от ДЗЗД „Дизайн конструкшън” – София, а същинската работа ще стартира през септември. До края на 2014 г. ще трябва да приключи мащабният проект, който се разработва и преработва близо 8 години, заради различни спънки и промени в оперативните програми.

Това е най-големият проект, изпълняван в историята на община Свиленград, в който ще се вложат 20 пъти повече средства от годишния инвестиционен бюджет на общината, заяви градоначалникът инж. Георги Манолов по време на пресконференция в петък.

По време на строителните дейности режима на водата ще има. На интернет страницата си от ВиК ще уведомяват потребителите за спирането на живителната течност, а ситуацията няма да е толкова тежка за гражданите, както при подмяната на водопровода в централната градска част, увери той.

Част от средствата по ОП „Околна среда” ще отидат за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Тя ще се намира в местността „Брантията”, на терен след ул. Зорница. ПСОВ в Свиленград ще се изгражда от „Био Конструкшън Енемона” – София. Капацитетът й е за близо 21 хил. жители. Довеждащите колектори, от „Гебран” и „Капитан Петко войвода”, ще минават през стария жп мост.

Предвижда се съоръжението да се изгради по немска технология и да има минимални експлоатационни разходи. Въпреки това се очаква да се повиши крайната цена на водата заради новия разход – пречистване, стана ясно след въпрос наsvilengrad24. В различни общини в страната изчисленията показват повишение от 20 до около 60 ст. До 2015 г. обаче се очакват още промени във ВиК сектора, каза инж. Иванка Димитрова, координатор на проекта, а община Свиленград като част от ВиК Асоциацията в Хасковско, ще може да използва и други лостове, в случай че операторът поиска повишение на цената на водата пред ДКЕВР.

Изграждането на пречиствателни станции е задължително и неспазването на изискването на ЕК е свързано със солени глоби заради екологичните стандарти. По проекта ще се реконструира съществуваща канализационна помпена станция на левия бряг на Марица, с което ще отпаднат и рисковете от наводнение на близките улици.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...