Почнаха канала в „Изгрев”

0

Започна работата по подмяната на водопровода и канализацията в „Изгрев”. Изпълнители на обществената поръчка в квартала станаха от „Райкомерс Конструкшън” ЕАД. Това е първият обект от големия инфраструктурен проект за над 48 млн. лв., който предвижда изграждането на канализационна мрежа в кв. Капитан Петко войвода и довършването на канала в кв. Гебран. Там дейностите ще се изпълняват от ДЗЗД „Дизайн конструкшън” – София, а същинската работа ще стартира през септември. До края на 2014 г. ще трябва да приключи мащабният проект, който се разработва и преработва близо 8 години, заради различни спънки и промени в оперативните програми.

Това е най-големият проект, изпълняван в историята на община Свиленград, в който ще се вложат 20 пъти повече средства от годишния инвестиционен бюджет на общината, заяви градоначалникът инж. Георги Манолов по време на пресконференция в петък.

По време на строителните дейности режима на водата ще има. На интернет страницата си от ВиК ще уведомяват потребителите за спирането на живителната течност, а ситуацията няма да е толкова тежка за гражданите, както при подмяната на водопровода в централната градска част, увери той.

Част от средствата по ОП „Околна среда” ще отидат за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Тя ще се намира в местността „Брантията”, на терен след ул. Зорница. ПСОВ в Свиленград ще се изгражда от „Био Конструкшън Енемона” – София. Капацитетът й е за близо 21 хил. жители. Довеждащите колектори, от „Гебран” и „Капитан Петко войвода”, ще минават през стария жп мост.

Предвижда се съоръжението да се изгради по немска технология и да има минимални експлоатационни разходи. Въпреки това се очаква да се повиши крайната цена на водата заради новия разход – пречистване, стана ясно след въпрос наsvilengrad24. В различни общини в страната изчисленията показват повишение от 20 до около 60 ст. До 2015 г. обаче се очакват още промени във ВиК сектора, каза инж. Иванка Димитрова, координатор на проекта, а община Свиленград като част от ВиК Асоциацията в Хасковско, ще може да използва и други лостове, в случай че операторът поиска повишение на цената на водата пред ДКЕВР.

Изграждането на пречиствателни станции е задължително и неспазването на изискването на ЕК е свързано със солени глоби заради екологичните стандарти. По проекта ще се реконструира съществуваща канализационна помпена станция на левия бряг на Марица, с което ще отпаднат и рисковете от наводнение на близките улици.

Previous articleПътен инцидент по пътя за гръцко
Next articleТалантлив фотограф спечели стипендия „Аз ще уча и ще успея в България”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...