Ремонт и нови носии в читалището по проект с Турция

0

Съвместен проект на нашето читалище с Къркларели накара турската община да сформира специален отдел за разработване на трансгранични проекти. Това съобщи лично главният експерт по проектирането в тамошната местна власт, Емре Бежи, на среща в Свиленград, където беше представена може би една от най-мащабните ни инвестиции в последните години в културната сфера. Проектът по програмата „България-Турция 2007-2013”, за който НЧ „Просвета 1870” получи одобрение още миналата година, е в размер на 647 хил. 493 евро.

395 хил. 443 евро ще отидат за ремонт, газификация и оборудване в читалището в Свиленград. Предвидени са средства за купуването на нова озвучителна и звукозаписна техника, носии, музикални инструменти, сценично осветление, завеси и др. Три месеца, след подписването на договора, вече се подготвят тръжните процедури. По проекта, в Къркларели ще бъде изграден изцяло нов културен център.

Проектът „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” предвижда още дни на българската култура в Турция и дни на турската култура у нас. Очаква се на тях всяка от страните да представи традиционните си ястия, бит, култура и занаяти.

Ще бъдат промотирани и рекламирани две културни събития, традиционно провеждащи се в Свиленград и Къркларели. Става дума за фолклорния ни фестивал „Песни и танци без граници” и съответно празника на плодородието и виното в южната ни съседка.

Този проект ни убеди, че има смисъл да се работи по трансгранични проекти, категоричен беше Бежи. Това е солидна база за изграждане на солидно партньорство, допълни той. Бежи заяви още, че по третата покана на програмата, кандидатстват с професионалната гимназия в Свиленград и се надяват на положителен отговор.

Мария Костадинова, зам.-кмет на община Свиленград и Васко Василев, председател на читалището, изразиха надежда, че мащабният проект ще даде сериозен тласък на развитието на културата в нашата община.

Проектът ще се реализира до април 2015 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...