Ремонт и нови носии в читалището по проект с Турция

0

Съвместен проект на нашето читалище с Къркларели накара турската община да сформира специален отдел за разработване на трансгранични проекти. Това съобщи лично главният експерт по проектирането в тамошната местна власт, Емре Бежи, на среща в Свиленград, където беше представена може би една от най-мащабните ни инвестиции в последните години в културната сфера. Проектът по програмата „България-Турция 2007-2013”, за който НЧ „Просвета 1870” получи одобрение още миналата година, е в размер на 647 хил. 493 евро.

395 хил. 443 евро ще отидат за ремонт, газификация и оборудване в читалището в Свиленград. Предвидени са средства за купуването на нова озвучителна и звукозаписна техника, носии, музикални инструменти, сценично осветление, завеси и др. Три месеца, след подписването на договора, вече се подготвят тръжните процедури. По проекта, в Къркларели ще бъде изграден изцяло нов културен център.

Проектът „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” предвижда още дни на българската култура в Турция и дни на турската култура у нас. Очаква се на тях всяка от страните да представи традиционните си ястия, бит, култура и занаяти.

Ще бъдат промотирани и рекламирани две културни събития, традиционно провеждащи се в Свиленград и Къркларели. Става дума за фолклорния ни фестивал „Песни и танци без граници” и съответно празника на плодородието и виното в южната ни съседка.

Този проект ни убеди, че има смисъл да се работи по трансгранични проекти, категоричен беше Бежи. Това е солидна база за изграждане на солидно партньорство, допълни той. Бежи заяви още, че по третата покана на програмата, кандидатстват с професионалната гимназия в Свиленград и се надяват на положителен отговор.

Мария Костадинова, зам.-кмет на община Свиленград и Васко Василев, председател на читалището, изразиха надежда, че мащабният проект ще даде сериозен тласък на развитието на културата в нашата община.

Проектът ще се реализира до април 2015 г.

Previous articleВСС не избра председател на съда в Свиленград
Next articleЦял ден без вода в „Изгрев”. Кофи за смет преливат заради разкопките

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...