Стогодишен юбилей отбеляза Ловно-рибарското дружество в Свиленград

0

100 години от създаването си отбеляза Ловно-рибарското дружество в Свиленград. За вековния юбилей се събраха членовете на ловните дружинки и гости, които опитаха от специално приготвения за случая курбан в местността „Чинара” при Сива река. Сред присъстващите бяха депутатите от Хасковско – Стефан Танев и Смиляна Нитова.

Почетен знак „Заслужил деятел” беше връчен на Петър Вангелов от председателя на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение инж. Иван Петков. Високото отличие е за всеотдайната му работа като заместник-председател и дългогодишен секретар на дружеството в Свиленград. Ловно-рибарското ни дружество получи и почетен плакет за юбилея. Той беше връчен на председателя на ЛРД д-р Наско Вангелов.

Грамоти и награди от дружеството в Свиленград получиха едни от най-изявените ловджии в района ни. Отличени бяха и ветераните авджии Стоян Петров, Иван Вангелов, Богдан Димов, Михайл Кирков, Димитър Михов, Станко Пеев. Отличени за принос бяха и младите попълнения – Мартин Сираков и Иван Пеев, както и Сашко Георгиев, Валентин Костадинов и др.

Повече за историята на дружеството разказаха организаторите на събитието. Ловно-стрелческо дружество „Сокол” е създадено през 1913 г. от любителите на лова в Свиленград. Първото му знаме от зелена коприна днес е ценен експонат в музейната сбирка на СЛРБ в столицата. Основателите правят ловни развъдници, строят стрелбище при дигата на Марица, в кв. Гебран. През 1947 г. „Сокол“ се обединява с дружеството на рибарите „Сом“.

Днес дружество „Свиленград“ има 57 000 ха ловна площ. Трите водоема, стопанисвани от дружеството, са с обща площ близо 250 дка. 895 са членовете на сдружението сега, 250 от които риболовци. Дружеството се грижи и за обогатяването на дивечовото и риболовно стопанство.

Авджиите си пожелаха наслука за предстоящото на 10 август откриване на ловния сезон. Депутатът Стефан Танев, също запален ловджия, обеща на местното ловно-рибарско дружество да съдейства за развитието на ловния туризъм в района.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...