Стогодишен юбилей отбеляза Ловно-рибарското дружество в Свиленград

0

100 години от създаването си отбеляза Ловно-рибарското дружество в Свиленград. За вековния юбилей се събраха членовете на ловните дружинки и гости, които опитаха от специално приготвения за случая курбан в местността „Чинара” при Сива река. Сред присъстващите бяха депутатите от Хасковско – Стефан Танев и Смиляна Нитова.

Почетен знак „Заслужил деятел” беше връчен на Петър Вангелов от председателя на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение инж. Иван Петков. Високото отличие е за всеотдайната му работа като заместник-председател и дългогодишен секретар на дружеството в Свиленград. Ловно-рибарското ни дружество получи и почетен плакет за юбилея. Той беше връчен на председателя на ЛРД д-р Наско Вангелов.

Грамоти и награди от дружеството в Свиленград получиха едни от най-изявените ловджии в района ни. Отличени бяха и ветераните авджии Стоян Петров, Иван Вангелов, Богдан Димов, Михайл Кирков, Димитър Михов, Станко Пеев. Отличени за принос бяха и младите попълнения – Мартин Сираков и Иван Пеев, както и Сашко Георгиев, Валентин Костадинов и др.

Повече за историята на дружеството разказаха организаторите на събитието. Ловно-стрелческо дружество „Сокол” е създадено през 1913 г. от любителите на лова в Свиленград. Първото му знаме от зелена коприна днес е ценен експонат в музейната сбирка на СЛРБ в столицата. Основателите правят ловни развъдници, строят стрелбище при дигата на Марица, в кв. Гебран. През 1947 г. „Сокол“ се обединява с дружеството на рибарите „Сом“.

Днес дружество „Свиленград“ има 57 000 ха ловна площ. Трите водоема, стопанисвани от дружеството, са с обща площ близо 250 дка. 895 са членовете на сдружението сега, 250 от които риболовци. Дружеството се грижи и за обогатяването на дивечовото и риболовно стопанство.

Авджиите си пожелаха наслука за предстоящото на 10 август откриване на ловния сезон. Депутатът Стефан Танев, също запален ловджия, обеща на местното ловно-рибарско дружество да съдейства за развитието на ловния туризъм в района.

Previous articleЦял ден без вода в „Изгрев”. Кофи за смет преливат заради разкопките
Next articleСтроят защитено жилище на „Европейска”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...