Строят защитено жилище на „Европейска”

0

Защитено жилище за осем младежи ще има в Свиленград. Първата копка на обекта беше направена днес на ул. „Европейска”№1 (зад ОДЗ „Зорница”). Очаква се градежът да приключи до края на януари 2014 г.

Младежите от региона, напуснали вече домовете за деца, лишени от родителска грижа, ще могат да обитават жилището 6 месеца, а при необходимост и 1 година. През това време те ще имат възможност да си намерят работа и да се подготвят за самостоятелен живот, с помощта на социални работници и психолози.

Социалната услуга е особено ценна, каза директорът на „Социално подпомагане” в Свиленград Росица Христова. Тези деца, когато излязат от институциите остават на улицата, допълни тя.

В защитеното жилище те ще имат близка до семейната среда, обясни Ася Райкова, ръководител на проекта, работата по който започна още през 2010 г., когато тя беше заместник-кмет на община Свиленград, именно с ресор социални дейности.

Защитеното жилище ще представлява едноетажна монолитна сграда с площ 320 кв.м. То ще бъде изцяло обзаведено. Ще разполага с дневна част, спални, три санитарни помещения, кухня, трапезария, а около него ще се обособи двор с цветна градина. Сградата ще бъде газифицирана, ще бъдат изградени ВиК и електроинсталация, система за отопление и вентилация. Цялото прилежащо пространство ще е достъпно за инвалиди.

Капацитетът на защитеното жилище е достатъчен за нуждите на района ни, уточни още Райкова. От думите й стана ясно, че той е съобразен с националната карта на предоставяните социални услуги, след анализ от страна на Държавна агенция за закрила на детето, Държавната агенция за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването.

Стойността на инвестицията е 344 676 лв. без ДДС, по Програмата за развитие на селските райони. Изграждането на защитеното жилище се изпълнява от фирма „Антора”. Преди време те поеха по проект благоустрояването на зелените площи в града и водопада в парка.

След построяването му, издръжката на защитеното жилище ще се поеме от държавата.

Previous articleСтогодишен юбилей отбеляза Ловно-рибарското дружество в Свиленград
Next articleИван Пехливанов президент на Свиленград 1921 дни преди първия мач

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...