Честито Възкресение Христово!

0

С камбанен звън от храмовете в Свиленград снощи беше възвестено възкресението на Спасителя. Вярващите се поздравиха с „Христос воскресе!”  и „Воистина воскресе!”. Стотици отнесоха в домовете си запалените свещи – частица от благодатния огън, донесен от Йерусалим.

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Той е наричан още празник на празниците. Великден напомня основната християнска догма – вярата във възкресението. Чества се възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Възкресение е сред така наречените подвижни празници. Той се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Днешният празник слага края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

На Великден деца и възрастни се „бият“ с боядисаните великденски яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Previous articleОще петима получиха обвинения за цигарената афера (обновена)
Next articleКраси Ранков, Стефка Янорова и Валентин Танев идват с „Безумна нощ”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...