Честито Възкресение Христово!

0

С камбанен звън от храмовете в Свиленград снощи беше възвестено възкресението на Спасителя. Вярващите се поздравиха с „Христос воскресе!”  и „Воистина воскресе!”. Стотици отнесоха в домовете си запалените свещи – частица от благодатния огън, донесен от Йерусалим.

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Той е наричан още празник на празниците. Великден напомня основната християнска догма – вярата във възкресението. Чества се възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Възкресение е сред така наречените подвижни празници. Той се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Днешният празник слага края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

На Великден деца и възрастни се „бият“ с боядисаните великденски яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...