Още петима получиха обвинения за цигарената афера (обновена)

0

Двама митничари, граничен полицай, двама спедитори и Красимир Добрев остават в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив снощи

Двама митнически служители от пункт Капитан Андреево и граничен полицай получиха обвинение в контрабанда, съобщиха днес от Окръжна прокуратура Пловдив. С обвинение се сдобиха още управител и служител на спедиторска фирма.

39-годишният Христо Палазов е обвинен за това, че на 29 март тази година е спомогнал чрез съвети и разяснения за пренасянето през границата на цигари без бандерол за 39.8 милиона лева. Това е станало и чрез използването на документи с невярно съдържание, от прокуратурата. За пренасянето на въпросната пратка е спомогнал и граничният полицай Янчо Георгиев (45 г.), смятат още от обвинението.

Според разследващите, другият замесен в схемата митничар е 53-годишният Юри Гудев. Той е обвинен, че 17 март е сторил същото за пренасяне през границата на друга пратка цигари без бандерол на стойност 31 милиона лева.

Обвинен е и управителят на спедиторската фирма, която е отговаряла за заловените с контрабандни цигари камиони. Това е 50-годишният Динко Щирянов. Според прокуратурата той е използвал документ с невярно съдържание, чрез който е трябвало да се прикрие контрабандата. Неговият служител 36-годишният Николай Перчемлиев е обвинен за това, че на 29 март е помагал за контрабанда за цигари на стойност 15.5 милиона лева.

Настоящите действия на прокуратурата са част от разследването, осветлено в края на март, когато в пловдивския квартал Столипиново беше заловен тир с контрабандни цигари за близо 8 млн. лв., а малко по-късно и друг – на ГКПП Капитан Андреево.  Камионите били с фалшиви български номера и неистински документи. Последваха разпити и задържания на 13 митнически служители. От прокуратурата в Пловдив обявиха, че имат данни за „пропускането” на повече камиони и че през схемата са минали поне 15 тира.

С обвинение първоначално се сдоби заместник-началникът на смяната Димитър Ковачев. От групата, отведена направо от плаца и привикана на разпит само Ковачев остана в ареста. Останалите 12 митнически служители бяха освободени.

На първи април последва задържане и разпити на още трима митничари, сред които и Красимир Добрев. Според разследващите, той е трябвало да бъде на работа във въпросната вечер, но Димитър Ковачев поел дежурството му. Тогава Добрев беше пуснат, без парична гаранция. В ареста обаче остана спедиторът Михаил Млекаров, за който прокуратурата твърди, че е замесен в схемата.

Този четвъртък последваха нови задържания на митнически служители и спедитори. Днес съдът в Пловдив решава дали петимата обвинени в участие в контрабандата ще останат в ареста.

Също днес ще бъде разгледана мярката и на митническия служител Красимир Добрев, обвинен за длъжностно престъпление – прокуратурата настоява за задържането му под стража.

Малко след 22.00 часа в събота стана ясно, че и шестимата, получили обвинение по цигарената афера остават в ареста, предаде БТВ. Сред тях и началникът на първа оперативна група па пункт Капитан Андреево – Красимир Добрев.

Преди седмица митничарят беше освободен поради липса на доказателства за съпричастност към вменяваните му престъпленията. Вчера обаче се оказа, че срещу Красимир Добрев е повдигнато допълнително обвинение, което включва периода 16-22 март 2015 година, когато той е бил началник на нощна смяна на свиленградската митница.

„За периода 16 март е бил на работа само нощната смяна. А контрабандата, по постановленията за привличане на тези, които са били извършители според прокуратурата на контрабандата, е с дата 17-ти! Няма час, в който е извършена контрабандата“, посочи адвокатът на Красимир Добрев – Светлана Георгиева.

Янчо Георгиев пък е граничният полицай, който скрил изпратените от турските гранични власти документи, в които е записано, че в преминалите през границата турски тирове се превозват цигари, а не климатици.

Красимир Добрев и граничният полицай Янчо Георгиев в момента са разследвани и по прекратено през 2014 година досъдебно производство за преминаването на 52 контрабандни ТИР-а в края на 2009 година. Според обвинението тогава двамата са били на смяна в митническия пункт Капитан Андреево. Според адвокатът на Добрев, тогава било преценено от органите,  че клиентът й не е извършил престъпление.

Previous articleВеликденското агнешко и козунака – като миналата година
Next articleЧестито Възкресение Христово!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...