Още петима получиха обвинения за цигарената афера (обновена)

0

Двама митничари, граничен полицай, двама спедитори и Красимир Добрев остават в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив снощи

Двама митнически служители от пункт Капитан Андреево и граничен полицай получиха обвинение в контрабанда, съобщиха днес от Окръжна прокуратура Пловдив. С обвинение се сдобиха още управител и служител на спедиторска фирма.

39-годишният Христо Палазов е обвинен за това, че на 29 март тази година е спомогнал чрез съвети и разяснения за пренасянето през границата на цигари без бандерол за 39.8 милиона лева. Това е станало и чрез използването на документи с невярно съдържание, от прокуратурата. За пренасянето на въпросната пратка е спомогнал и граничният полицай Янчо Георгиев (45 г.), смятат още от обвинението.

Според разследващите, другият замесен в схемата митничар е 53-годишният Юри Гудев. Той е обвинен, че 17 март е сторил същото за пренасяне през границата на друга пратка цигари без бандерол на стойност 31 милиона лева.

Обвинен е и управителят на спедиторската фирма, която е отговаряла за заловените с контрабандни цигари камиони. Това е 50-годишният Динко Щирянов. Според прокуратурата той е използвал документ с невярно съдържание, чрез който е трябвало да се прикрие контрабандата. Неговият служител 36-годишният Николай Перчемлиев е обвинен за това, че на 29 март е помагал за контрабанда за цигари на стойност 15.5 милиона лева.

Настоящите действия на прокуратурата са част от разследването, осветлено в края на март, когато в пловдивския квартал Столипиново беше заловен тир с контрабандни цигари за близо 8 млн. лв., а малко по-късно и друг – на ГКПП Капитан Андреево.  Камионите били с фалшиви български номера и неистински документи. Последваха разпити и задържания на 13 митнически служители. От прокуратурата в Пловдив обявиха, че имат данни за „пропускането” на повече камиони и че през схемата са минали поне 15 тира.

С обвинение първоначално се сдоби заместник-началникът на смяната Димитър Ковачев. От групата, отведена направо от плаца и привикана на разпит само Ковачев остана в ареста. Останалите 12 митнически служители бяха освободени.

На първи април последва задържане и разпити на още трима митничари, сред които и Красимир Добрев. Според разследващите, той е трябвало да бъде на работа във въпросната вечер, но Димитър Ковачев поел дежурството му. Тогава Добрев беше пуснат, без парична гаранция. В ареста обаче остана спедиторът Михаил Млекаров, за който прокуратурата твърди, че е замесен в схемата.

Този четвъртък последваха нови задържания на митнически служители и спедитори. Днес съдът в Пловдив решава дали петимата обвинени в участие в контрабандата ще останат в ареста.

Също днес ще бъде разгледана мярката и на митническия служител Красимир Добрев, обвинен за длъжностно престъпление – прокуратурата настоява за задържането му под стража.

Малко след 22.00 часа в събота стана ясно, че и шестимата, получили обвинение по цигарената афера остават в ареста, предаде БТВ. Сред тях и началникът на първа оперативна група па пункт Капитан Андреево – Красимир Добрев.

Преди седмица митничарят беше освободен поради липса на доказателства за съпричастност към вменяваните му престъпленията. Вчера обаче се оказа, че срещу Красимир Добрев е повдигнато допълнително обвинение, което включва периода 16-22 март 2015 година, когато той е бил началник на нощна смяна на свиленградската митница.

„За периода 16 март е бил на работа само нощната смяна. А контрабандата, по постановленията за привличане на тези, които са били извършители според прокуратурата на контрабандата, е с дата 17-ти! Няма час, в който е извършена контрабандата“, посочи адвокатът на Красимир Добрев – Светлана Георгиева.

Янчо Георгиев пък е граничният полицай, който скрил изпратените от турските гранични власти документи, в които е записано, че в преминалите през границата турски тирове се превозват цигари, а не климатици.

Красимир Добрев и граничният полицай Янчо Георгиев в момента са разследвани и по прекратено през 2014 година досъдебно производство за преминаването на 52 контрабандни ТИР-а в края на 2009 година. Според обвинението тогава двамата са били на смяна в митническия пункт Капитан Андреево. Според адвокатът на Добрев, тогава било преценено от органите,  че клиентът й не е извършил престъпление.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...