Новото жп трасе маха прелеза при Сива река

0

Опасният жп прелез при Сива река е на път да изчезне. На мястото, на което периодично се случват инциденти, къде заради невнимание, къде от липса на достатъчно обезопасяване, ще бъде изграден надлез. Това предвиждат плановете за реконструкция и модернизацията на жп трасето Свиленград-Харманли, разбра svilengrad24.

Днес беше направена първата копка на близо 30-километровия участък, работата по който се очаква да приключи през 2014 г. Символичният старт на тази част на проекта по ОП „Транспорт” направиха министърът на транспорта Данаил Папазов, генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и ръководителят на проекта Сашо Костадиновски. Македонската фирма ПОРР Бау Гмбх е водещ партньор на обекта, а изпълнител е Сдружение „Железопътна инфраструктура 2011”.

Мащабната реконструкция ще даде възможност влаковете да се движат със скорост от 160 км в час, а линията ще бъде електрифицирана.

По трасето ще бъдат ремонтирани няколко гари, включително и тази в Свиленград. Тук ще бъде изградена още товарна гара, пасарелка, две нови сгради и подстанция за електрифицираната жп линия. На местата, където влакът ще преминава в близост до домовете на хората, ще бъде изградена шумоизолираща стена.

Министър Папазов подчерта важността на жп проектите, които се реализират. По думите му, при изграждането им, освен самата услуга, се подобрява и съпътстващата инфраструктура, а за хората се отварят работни места.

Припомняме, че през май беше открит участъкът Свиленград-турска граница. Целият проект е за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград.

Previous articleАсфалтират 10 улици в Свиленград. Предстои ремонт на още 29
Next articleМлечният път слиза на чаршията

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...