Млечният път слиза на чаршията

0

Пълна промяна може да получи главната улица на Свиленград. Поне това предвиждат идейните проекти, които бяха подадени в конкурса, организиран от местната власт.

За победител в него беше обявена софийската ЕТ „Форум Александров”, чието предложение журито оцени най-високо. Още две софийски дружества с екипи от архитекти и специалисти по озеленяване, взеха участие в нестандартната надпревара.

Иновационно решение е светлинното шоу „Млечния път”, което ще бъде позиционирано пред пазара. В центъра му стои земният глобус, а нощем около него ще блещукат галактическите светлини. Детски кът с лабиринт, чешмичка „Малкият принц”, нови зелени площи напълно променят облика в центъра на града.

Преди пощата, архитектите и ландшафтните специалисти на фирмата победител, предлагат водна площ. Водата от нея ще минава над малък пешеходен мост, а водната струя, според плановете, ще образува тунел, под който ще могат да минават хората.

Избрахме за победител този проект, защото ще превърне централната градска част не просто в улица, по която да преминават гражданите и гостите на града, а ще обособи различни кътове, където те ще могат да спират и да се наслаждават на атмосферата, да се забавляват и да си почиват. Това обясни главният архитект на община Свиленград Иван Бакалов. Той беше и председател на комисията, в която влизаха освен архитекти, художникът и уеб дизайнер Бисер Недев и дърворезбарят и преподавател по изобразително изкуство Радко Бъчваров.

Чисто практическите неща, предвидени в идейното предложение са местата за отдих с пейки, определените за временна търговия места, където ще може в определени дни да се организират базари, изравняването на тротоара с платното, както и отварянето на улицата, където е ресторант „Каролина” в посока центъра.

Въпреки че идеята беше реновиране на пешеходната зона, без да включва площад „14 март”, екипът победител е предложил нова визия и за него. Фонтан „Ротонда” може да изпълни пространството в площта пред откритата сцена. Предвижда се той да бъде оформен като кът за известните личности на Свиленград.

Фирмата победител ще получи средства от бюджета на общината за проектиране на пешеходната зона на бул. България. Местната власт ще кандидатства за изпълнение на проекта по „Региони в растеж” през 2014 г.

Цялата визия на централната градска улица ще бъде подложена на обсъждане през средата на септември. От администрацията се надяват хората да дадат своето мнение дали искат да изглежда така централната улица.

Previous articleНовото жп трасе маха прелеза при Сива река
Next articleНапускат ли РР Свиленград?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...