Нови правила за събирането на боклука. Заплашва ни скок на такса смет

0

Огромно завишение на такса смет заплашва от следващата година да бръкне дълбоко в джоба на свиленградчани. Над 2 млн. лв. ще са необходими от бюджета на местната администрация за събирането, извозването и депонирането на боклука в депото в Харманли. През 2013 г. се очаква да бъдат събрани от граждани и фирми едва 867 хил. 382 лв.

От 2014 г. таксите за депониране се очаква да скочат до небесата. Общо 120 лв. ще ни струва всеки тон депониран отпадък. Досега сме плащали по 17,50 лв. на тон депониране, 1,90 лв. още към сметката на депото в Харманли и още 15 лв. на тон за поддръжката и разширяването му.

Как ще компенсираме разликата?

Ако не се научим да събираме разделно боклука, ще трябва да се преизчисли такса битови отпадъци, предупредиха кметът и неговият екип на специална пресконференция в края на седмицата. Георги Манолов предупреди още, че доста общини вече са завишили ставката на такса битови отпадъци с 40%, но тук се полагат усилия това да не се случи.

Единственият начин обаче е да изхвърляме по-малко отпадъци в общите кофи за смет. Новият договор със сметосъбиращата фирма Волф Милениум е на брой извозени съдове. Така че колкото по-малко хвърляме, толкова по-малко плащаме.

Безплатно става за граждани изхвърлянето на строителните отпадъци на новото сметище на „Якъка”. В същата местност има и участък за изхвърляне на растителните или т. нар. биоотпадъци от земеделската дейност по дворовете, които сега се струпват на големи грамади до кофите за смет и неясно кой ги почиства. Същото важи за старите и непотребни мебели и дрехи.

За улеснение на гражданите, след камиона на Волф ще минава и кола на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване”, за да събира този вид отпадък. Той обаче трябва да е прибран в чували.

Близо 65 са точките за разделно събиране на отпадъци из целия град. Направена е специална карта, за да бъдат оптимизирани местата за разделно събиране на боклука. И сега обаче изхвърленият разделно отпадък едва надвишава 1% от общия, въпреки че разходите по него са 0 лв.

Кофа за смет срещу декларация

Вече няколко седмици тече подмяната на досегашните кофи за смет с пластмасови. Новият договор с фирма „Волф Милениум” предвижда подмяната на съдовете из целия град. Предстои да се подменят и контейнерите на блоковете и жилищните кооперации. Тяхната вместимост ще бъде 1100 л. От октомври до март, ще бъдат поставени метални контейнери за сгур и пепел.

Всяка кофа ще получи стикер с номер. Сметосъбиращата фирма няма да изхвърля кофи и контейнери без стикер. Така че ако си купите нов, допълнителен съд или използвате и стария, ще трябва сами да намерите начин да си го изхвърляте.

Гражданите са смутени, че при получаването на новата кофа гражданите подписват декларация. С нея те заявяват, че са наясно какво трябва да изхвърля в новите кофи за смет. Без хартия, без стъкло, без метал, без пластмаса, без строителни отпадъци, без растителност… Отговорът е това, което събирате в кофата за боклук под мивката.�

Близо 150 молби са подали различни граждани в общинската администрация. Оказва се, че кофите за смет са раздадени по адресна регистрация, а не на домакинство. В някои от домовете живеят по две или три семейства. Това налага преразглеждане на случаите и поставяне на кофи за смет и на тях.

Пример по български

Вече са установени случаи, когато граждани изхвърлят боклука си в чужди кофи, за да не се пълнят техните. Други събират в номерираните вече съдове грозде и не желаят да ги ползват по предназначение. Трети не искат да ги „цапат”. Нощем, прекалили с алкохола, чупят съдове за смет.

Това са причините, някои граждани да предпочитат да си заключват кофите за боклук в двора, а в деня, в която е предвидено да минава кола на сметосъбиращата фирма, да я изнасят навън.

В някои квартали, в тъмната част на денонощието, се местят контейнери за разделно събиране от единия блок пред другия. Гражданите искат цветните контейнери да са им „под ръка”, а оплакванията са, че местата са твърде малко.

Не могат да се поискат повече кофи за разделно събиране, тъй като те съответстват на броя на населението. Съгласно статистиката,� ние сме 25 на сто над полагащото ни се, обясниха от администрацията.

Аз самият събирам в кашони разделно и после хвърлям в цветните контейнери, които също не са близо до моята улица, заяви кметът Манолов.

Преди две години общината в Свиленград закупи претоварна станция. Машината пресова боклука, обемът му намалява и� не се налага да се извозва толкова често до депото в Харманли. Падат и транспортните разходи.

Строителните и растителните отпадъци, които се изхвърлят в общата смет не могат да се пресоват от машината. По-твърдите от тях чупят амортисьорите на пресата. Вече няколко пъти.

Нужно е да се ограничи количеството изхвърлен отпадък в Свиленград, за да не се плаща висока такса смет. Само през август за депото в Харманли са извозени и е платено депонирането на над 840 тона.

94 на сто от отпадъците в България заминават на сметищата. В Германия процентът е 1, 45 на сто от отпадъците се рециклират.

Previous articleИскаме си от ВиК нашето
Next articleБлокада на границата заради бежанците

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...