Блокада на границата заради бежанците

0

България да затвори границата си с Турция, настояват от ВМРО. Искането си от националистическата партия заявиха с близо четирдесет минутна блокада на магистрала „Марица” при Свиленград, която причини струпване на тежки и леки автомобили от двете й страни.

Като причина за протеста активистите изтъкнаха непрекъснатият поток от бежанци, които навлизат на българска територия, пропускани, и дори връщани у нас, от турските гранични власти. По думите на Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, в централата на партията се получавали множество сигнали, включително и от хора от Свиленград. Неясният произход, статут и здравен статус на търсещите убежище у нас, създават социално напрежение, заяви Джамбазки.

В голямата си част пристигащите у нас не са сирийски бежанци, а от страни като Алжир, Мароко, Бали, допълни той. Някои от тях могат да се окажат терористи и това е заплаха за националната сигурност. Нямат право да получат бежански статут у нас и трябва да бъдат репатрирани по родните им места, категоричен беше той.

Близо стотината привърженици и активисти на ВМРО разпънаха на главния път плакат „Държавата гние – проблемът сте вие!” и така, около 13.00 часа, блокираха магистралата. Призивът е към управляващите, които трябва да затворят границата с Турция и да възстановят охранителните и отбранителни съоръжения.

Нарочно за деня на протеста бил избран Денят на независимостта, казаха още от ВМРО. Символичното затапване на границата, беше на символично място – каменният кръст на около 10 км от пункт Капитан Андреево.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...