Тържествена заря-проверка за празника на Свиленград

0

С тържествена заря-проверка започна празничната програма в чест на Деня на Свиленград – 5 октомври. Подобен военен ритуал не се провеждал тук от доста време, твърдят запознати.�Снощната заря-проверка беше в памет на жертвите от разорението на Свиленград и Тракия по време на Междусъюзническата война през 1913 г. Тази година отбелязваме 100 години от трагичните събития, в които градът ни е напълно опожарен.

Командващият зарята бригаден генерал Любчо Тодоров прие рапортите на пет военни роти от Втора механизирана бригада в Стара Загора и на два блока ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“. Под звуците на военен оркестър всички присъстващи на площада паднаха на колене, за да почетат паметта на жертвите.

На събитието присъстваха народни представители от Хасковска област – Смиляна Нитова, Стефан Танев, Владимир Митрушев, заместник-областният управител на Хасково Иван Станчев, председателят на Общински съвет – Свиленград Георги Еленков, общински съветници, кметът на Община Свиленград Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград Атанас Атанасов. Обръщение до кмета на общината и нейните жители изпрати министърът на отбраната Ангел Найденов.

След химна на България, многоцветна тържествена заря освети небето над Свиленград.

Previous articleНад 500 досега подписаха за затваряне на границата
Next articleДискутират с граждани ремонта на пешеходната улица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...