Тържествена заря-проверка за празника на Свиленград

0

С тържествена заря-проверка започна празничната програма в чест на Деня на Свиленград – 5 октомври. Подобен военен ритуал не се провеждал тук от доста време, твърдят запознати.�Снощната заря-проверка беше в памет на жертвите от разорението на Свиленград и Тракия по време на Междусъюзническата война през 1913 г. Тази година отбелязваме 100 години от трагичните събития, в които градът ни е напълно опожарен.

Командващият зарята бригаден генерал Любчо Тодоров прие рапортите на пет военни роти от Втора механизирана бригада в Стара Загора и на два блока ученици от СОУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“. Под звуците на военен оркестър всички присъстващи на площада паднаха на колене, за да почетат паметта на жертвите.

На събитието присъстваха народни представители от Хасковска област – Смиляна Нитова, Стефан Танев, Владимир Митрушев, заместник-областният управител на Хасково Иван Станчев, председателят на Общински съвет – Свиленград Георги Еленков, общински съветници, кметът на Община Свиленград Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград Атанас Атанасов. Обръщение до кмета на общината и нейните жители изпрати министърът на отбраната Ангел Найденов.

След химна на България, многоцветна тържествена заря освети небето над Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...