Коментират как да изглежда центъра

0

Местата за паркиране се оказаха най-коментираната тема по време на обсъждането на новата визия на главната улица. Авторите на идейния проект за ремонта на пешеходната зона разказаха пред свиленградчани за иновативните си решения, които ще направят бул. България интересно място за почивка и забавление.

Изходихме от това, че Свиленград е портата на Европа и затова направихме проект, който да представя града и да дава достатъчно ясно и конкретно лице и да създава впечатление, обясни арх. Александров идеите на екипа си.

Неочаквано много свиленградчани имаше на обсъждането. Такива форуми обикновено протичат при почти нулев интерес.

Къде ще се паркира на площад „14 март” беше първият въпрос. Плановете на архитектите, спечелили конкурса, предвиждат почти цялото пространство да се изпълни от фонтан и пешеходна зона, а местата за паркиране да се намалят с около една-трета.

Архитект Александров уточни, че проектът може да бъде съобразен с мненията на свиленградчани, защото целта е тяхното удобство и комфорт.

От местната власт, които организираха конкурса и срещата с авторите на проекта, заявиха, че проектът ще бъде изложен във фоайето на общинската администрация и всеки, който проявява интерес, може да го разгледа. Очаква се да бъде качен и на сайта на община Свиленград. Мненията ще бъдат обобщени от анкета, а предложенията на свиленградчани ще бъдат обсъдени.

Защо в детския кът да има статуя на Малкия принц или мотиви от „Алиса в страната на чудесата”. Нека бъдат български приказни герои, беше другата тема за дебат. Както и да няма ротонда или пантеон на площад „14 март”, тъй като има достатъчно паметници в града.

След края на дебата, разговорите и коментарите с архитекта продължиха. Засаждане на жива елха, която да се украсява за Коледа, алея на славата с отпечатъци от почетните граждани на Свиленград на мястото на Ротондата и др. Имаше въпроси, свързани и с типа настилка на пешеходната зона, за се избегне гледката на бетон.

Проектът е много хубав, коментираха масово на срещата и поздравяваха професора. Той, както вече писахме, предвижда запазване на големите и сенчести дървета, нови зелени пространства, пейки, детски кът и място за провеждането на манифестации. Водна площ пред пощата, допълнителен паркинг и временни места за паркиране в този участък, светлинно шоу „Млечният път” пред входа на пазара и др.

на снимката: площад „14 март“

Previous articleПочнаха канала на Гарата
Next articleОткриха перлата на болницата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...