Зазимяват атракциона в Мезек

0

Таксата за посещение на средновековната крепост при с. Мезек е намалена. По 2 лв. ще плащат посетителите по време на зимния сезон, до края на февруари. По 1 лв. е входа за ученици, студенти и хора над 60-годишна възраст.

Причината за намалението е т.нар. зазимяване на средновековния атракцион. Тези дни служителите на музея събират палатките, каруците и подвижните съоръжения и организират превозването им до селото, където ще се съхранява средновековното оборудване.

Междувременно със свое решение, общинските съветници отмениха безплатното организирано посещение с учебна цел. То даваше право на организирани групи ученици да не плащат входна такса от 15 септември до 30 юни. Входът за тях вече ще се калкулира по 1 лв.

Предложението е на общинската администрация. Анализът на туристическият поток показал, че 672-ма ученици са минали организирано и безплатно през гробницата и крепостта от началото на учебната година. Само за последната седмица към броя на ученическите посещения се добавят още 102. Така не могат да се генерират достатъчно приходи за времето на експлоатация на атракциона, нито да се изпълни финансовия план, пише в докладната.

Иначе данните показват повишен интерес към местните културно-исторически обекти. Уникалната тракийска куполна гробница в Мезек и средновековната крепост са генерирали приходи от посещения 1 367 лв. за периода от началото на годината до 31 юли. След завършването на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”, от август до сега, приходите надхвърлят 2 хил. 700 лв.

До реализирането на проекта вход на средновековната крепост нямаше. С атракциона бяха въведени цени на услугите и вход – 3 лв. за възрастни и 1,50 лв. за ученици, студенти и пенсионери, който през зимните месеци е намален. За опазването на съоръженията бяха монтирани видео наблюдение, охранителна система и беше назначен постоянен екскурзовод. Без промяна остава входната такса на гробницата – 2.00 лв. за възрастни и 1,50 за ученици, както и беседата – 6 лв.

Организираните посещения на децата от Свиленград няма да се таксуват, тъй като местните училища редовно се включват в акции по почистването и опазването на културно-историческите обекти.

През зимните месеци започва проучване на възможностите туристически фирми да предлагат обектите в свои турове и пакети.

Previous articleНаградиха есенни пейзажи от фотообиколка
Next articleСпециален асансьор за децата от помощното училище

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...