Специален асансьор за децата от помощното училище

0

Специален асансьор за деца с увреждания ще бъде пуснат в действие в помощното училище интернат „Стефан Василев” в Свиленград. Инициативата се реализира по Националната програма на МОН „Създаване на достъпна архитектурна среда 2013“.

Темата за достъпната среда в училищата в страната, и в частност в Хасковска област, била сред обсъжданите днес по време на опознавателна среща в областния град с участието на заместник-министърът на образованието и науката Мукаддес Налбант и и.д. областният управител Кадир Исов. В нея са участвали ръководители на 49 помощни училища в страната.

Директорът на помощното училище в Свиленград Мила Писюзева определи като успешен двугодишния проект, по който школото работи. В рамките на проекта бе открит Детски терапевтичен център „Къщата на децата“.

„Целта е следобед след училище, където децата ползват стандартните програми, одобрени от Министерството на образованието, да се обучават с алтернативни педагогически и психосоциални терапии. Ние залагаме на терапията на Мария Монтесори“, обясни Писюзева.

„Имаме невероятни резултати. Деца с аутизъм проговориха, деца, които бяха трудно подвижни вече правят първите си стъпки.“, допълни тя. Мила Писюзева смята още, че тази терапия трябва да се въведе официално в България, тъй като тя не е само за деца със специални образователни потребности.

„Чувала съм дори, че в Америка например не можеш да станеш президент ако не си посещавал детска градина, която работи по методиката на Монтесори. Тя изгражда свобода и самочувствие от малък“, каза още директорът на помощното училище в Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...