Специален асансьор за децата от помощното училище

0

Специален асансьор за деца с увреждания ще бъде пуснат в действие в помощното училище интернат „Стефан Василев” в Свиленград. Инициативата се реализира по Националната програма на МОН „Създаване на достъпна архитектурна среда 2013“.

Темата за достъпната среда в училищата в страната, и в частност в Хасковска област, била сред обсъжданите днес по време на опознавателна среща в областния град с участието на заместник-министърът на образованието и науката Мукаддес Налбант и и.д. областният управител Кадир Исов. В нея са участвали ръководители на 49 помощни училища в страната.

Директорът на помощното училище в Свиленград Мила Писюзева определи като успешен двугодишния проект, по който школото работи. В рамките на проекта бе открит Детски терапевтичен център „Къщата на децата“.

„Целта е следобед след училище, където децата ползват стандартните програми, одобрени от Министерството на образованието, да се обучават с алтернативни педагогически и психосоциални терапии. Ние залагаме на терапията на Мария Монтесори“, обясни Писюзева.

„Имаме невероятни резултати. Деца с аутизъм проговориха, деца, които бяха трудно подвижни вече правят първите си стъпки.“, допълни тя. Мила Писюзева смята още, че тази терапия трябва да се въведе официално в България, тъй като тя не е само за деца със специални образователни потребности.

„Чувала съм дори, че в Америка например не можеш да станеш президент ако не си посещавал детска градина, която работи по методиката на Монтесори. Тя изгражда свобода и самочувствие от малък“, каза още директорът на помощното училище в Свиленград.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...