Бежанци, приклещени между статута и документите

0

Вече повече от два месеца семейство сирийски бежанци очакват ЕГН, лични карти и удостоверение за пътуване, научи svilengrad24. Азад Мурад, жена му и петте им деца са получили хуманитарен статут в началото на септември, напуснали са Транзитния център в свиленградското село Пъстрогор и са наели апартамент в Свиленград, разказва адвокатът им. Те са и първите сирийци, поискали регистрация като постоянни жители на Хасковска област от началото на конфликта в арабската държава.

Доскоро в центъра в с. Пъстрогор не се даваше статут на бегълците. Те очакваха решенията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в други центрове в страната. От около месец обаче хуманитарен статут може да се получи и край Свиленград, разбра svilengrad24. Тук се правят и интервюта. Причината за промяната е намерението на Агенцията процесът на отказ или даване на статут да се съкрати, както и чакането в препълнения център.

Днес още 15 сирийци са получили хуманитарен статут, научи още svilengrad24. Те са пребивавали различно време в Транзитния център. Някои са тук от два месеца, други повече. Най-вероятно те също ще чакат с месеци за лични карти, ЕГН и удостоверение за пътуване. Законовият срок за изпращане на писмото от страна на ДАБ в съответната ГРАО, където бежанците със статут искат да се регистрират като постоянни жители, е 14 дни, в които се изчаква евентуално обжалване. Личните документи ще има дадат право да работят, да се осигуряват, да пътуват. Хуманитарният статут, на базата на който се издават, е за срок от три години или докато трае обстоятелството, принудило ги да напуснат родината си.

Азад и семейството му нямат намерение да останат да живеят в Свиленград, както и повечето бежанци, разказва още адвокатът им. Те ще заминат при техни роднини в чужбина. Нищо не им е останало в Сирия. При военни действия е унищожен магазинът, от който се прехранват. Роднините им също са побягнали.

Всъщност Азад и семейството му се считат за късметлии, защото на други им се налага да чакат повече време за регистрация и лични документи. Такава е ситуацията с друга бегълка, която желае да запази анонимност от съображение за сигурност. Тя също е получила хуманитарен статут, но вече година и три месеца няма лични документи. Нито може да работи, нито да се квалифицира. Приятели й дават възможност да припечели, за да може да преживява. Някой е сгрешил една цифра от рождената й дата. При десетките си пътувания до столицата единственият отговор, който получава е „Чакай!”.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...